Konsernsjef i OBOS, Daniel K Siraj under samlingen til strategisk råd i Bygg 21.  Foto: Bjørnar Øvrebøe

OBOS-sjef fryktet supperåd – nå spisses Bygg21-arbeidet

Nå er OBOS-sjefen langt mer positiv til Bygg21 som ber om 34 millioner kroner over to statsbudsjett for å få levert et håndfast sluttprodukt.

Bygg 21

Bygg21 har som mål å redusere kostnadene i byggenæringen med 20 prosent i løpet av 2020.

Bygg21 er et samarbeid mellom statlige myndigheter og byggenæringen og skal bidra til samordning, spredning av kunnskap og støtte opp om forbedringsprosessene som skjer i næringen, hos kunnskapsbedriftene, forskningsmiljøene, finansinstutisjonene og andre. Kilde: Bygg21.no

Styreleder i Bygg21, Sissel Leire.

– Nå skal vi ikke utrede og forske mer, men handle i en konkret leveransefase. Det er noe næringen er kjent med og liker. Vi har definert seks områder som vi skal jobbe mot i en avgrenset periode på to år, og det er stor faglig enighet om de områdene vi velger å satse på, sier styreleder i Bygg21 og Kruse Smith, Sissel Leire til Byggeindsutrien.

Strategisk råd
Tirsdag hadde Bygg21-ledelsen samling med programmets strategiske råd i Oslo.

Der ble de seks hovedområdene som innsatsen skal spisses mot i en avsluttende leveransefase på to år presentert:

  • Effektive plan og byggesaker
  • Kunnskap om produktivitet og kostnadsutvikling
  • Bedre samspill og samhandling i prosjektene
  • Industrialisering av byggeprosessene
  • Kompetanse som konkurransefortrinn
  • Byggenes verdi for sluttbruker og omgivelsene –  skape bygg som fungerer for bruker

Visket bort «wishy-washy»

OBOS-sjef Daniel K. Siraj – som leder det strategiske rådet med til sammen 21 medlemmer fra bransjen – mener spissingen er viktig for Bygg21.

– Det opprinnelige Bygg21-mandatet hadde en mengde «wishy-washy»-punkter i seg som hver for seg var viktige, men som også hadde potensialet til å gjøre Bygg21 til en evigvarende kollokvie. Nå har styret strammet inn et utydelig mandat og fjernet mye av det som kunne gjort dette til et supperåd, sier Siraj til Byggeindustrien.

– Noe av det jeg har fryktet er at vi skulle ende opp med å få et nytt byggekostnadsprogram som bruker avsindig mye offentlige penger uten at man får noe særlig ut av det. Da blir det en flopp for hele næringen, og man ender opp med å søle vekk både penger og den muligheten som er gitt, legger han til.

Bransjedugnad

Siraj er fornøyd med arbeidsformen som Bygg21 legger opp til og kaller det en bransjedugnad.

– Det er lagt opp til en lite konsulent-intensiv måte å jobbe på. Man kunne satt ut bestillinger på en rekke forskningsrapporter og konsulentrapporter, men i stedet setter man bransjen i gang på en dugnad. Jeg tror effektiviteten i prosessen blir en helt annen enn om man bare skulle skyve ansvaret over på en konsulentene, sier Siraj.

Ber om 17 millioner for neste år

Administrerende direktør Sverre Tiltnes i Bygg21. Foto: Bjørnar Øvrebye

Men skal Bygg21 klare å levere sitt endelige håndfaste produkt, må det bevilges penger i statsbudsjettet for 2017.

– Vi har planlagt en leveransefase fra 2017 til 2018, og vi vet enda ikke om vi har fått midler i statsbudsjettet for 2017. Vi har bedt om totalt 17 millioner i år - 34 totalt over to år.  Det mener vi er beskjedent - spesielt når vi ser hvilken oppslutning det er rundt det å ha en konsentrert leveranseperiode, sier Bygg21s administrerende direktør, Sverre Tiltnes.