NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil nekte arbeidsavklaringer til de under 30 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NHO vil ikke gi arbeidsavklaringspenger til de yngste

NHO frykter hele årskull skal falle utenfor arbeidslivet hvis det ikke bli gjort endringer i ordningen med arbeidsavklaringspenger.

Nesten 70.000 personer under 30 år står i dag ifølge Nav utenfor skole og jobb. Rundt 29.000 av dem får arbeidsavklaringspenger (AAP), den gunstigste og beste støtteordningen til Nav, melder NRK.

Ordningen er sykeliggjørende og selvforsterkende, mener administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Det er et helt årskull som står utenfor. Vi mener dette sannsynligvis er Norges største samfunnsutfordring, og det har ikke vår samfunnskontrakt råd til, sier Lund.

Etter fire år på AAP opphører støtten, og mottakerne overføres gjerne til uføretrygd og andre kommunale ytelser.

Lund tar til orde for å etablere og bruke støtteordninger som stimulerer til arbeid, snarere enn ordninger som gjør det motsatte, og foreslår blant annet et lønnstilskudd til bedrifter som ansetter unge som ellers ville ha havnet på AAP.

– Mange i denne gruppen er i utgangspunktet ikke syke, de har et mestringsproblem som gjør at de står utenfor. Da trenger de ikke å bli erklært mest mulig syk. De trenger å komme inn i arbeidslivet og få trening og læring, sier Lund.