Hvor mye kan automatiseres?

Det er enkelte som hevder innovasjonsarbeidet i byggenæringen nesten er fraværende. De tar feil - der skjer mye spennende innen bygg og anlegg.

Det er nok riktig at byggenæringen tradisjonelt ikke har ligget i front med å ta i bruk nye arbeidsmetoder. Det har likevel skjedd mye de senere årene - men man er ofte i altfor liten grad i stand til, eller interessert i, å fortelle omverdenen så mye av dette. Faktisk skjer det mange små og nyttige forbedringer hver eneste dag rundt om på landets byggeplasser, men detter er ofte ikke satt i system eller en del av noen større FOU-prosjekter.

Innimellom skjer det imidlertid større endringer og man tar nye store steg. For et par år siden lanserte Sogndal-virksomheten Nlink en helt ny borerobot. Denne er nå på full fart inn i markedet, og flere entreprenører har allerede tatt i bruk den nye løsningen – som både er nøyaktig, effektiv og sørger for at fagarbeiderne unngår monotont og tidvis slitsomt arbeid.

Denne typen konsepter vil vi garantert se mer av fremover. Det vil nå komme en rekke løsninger som kan automatisere deler av arbeidsoppgavene som i dag må utføres av mennesker. Hvor langt denne utviklingen vil gå er ikke godt å si, men at vi vil kunne se helt nye bruksområder for denne typen roboter er helt sikkert. Det er selvsagt mange oppgaver i byggenæringen som er så spesialiserte og lite repeterbare at de ikke vil kunne utføres av maskiner. Vi tror likevel at vi om noen år vil bli overrasket over hva som faktisk er mulig å få til.

Her burde den norske byggenæringen være verdensledende. Vi har mennesker med høy kunnskap og vi har ressursene som skal til for å kunne utvikle nye og mer moderne maskiner til bruk i ulike deler av næringen. Ikke minst er bruk av arbeidere kostbart her i forhold til andre steder verden, slik at utvikling av robotiserte arbeidsmetoder vil ha mye for seg. Dette er åpenbart også konsepter som kan eksporteres – og noe som vil kunne bre om seg i hele verden.

Da trenger vi miljøer som selskapet Nlink, som våger å satse på noe nytt, gjenre i en næring som tradisjonelt ikke har vært veldig åpne for å ta bruk nye metoder. Fremover vil dette endre seg - nye arbeidsmetoder vil tvinge seg frem. I stedet for å importere denne typen løsninger, må vi skape dem selv. Mulighetene en store – og gevinsten potensielt enorm for de som lykkes.