Oppfinner av Vertiliner Peter Eschenbrenner (t.v.) sammen med Hendrik Panman i Kjeldaas AS. Foto: Odd Borgestrand.

Satser med ny metode for kumrehabilitering

Entreprenørfirmaet Kjeldaas AS er nå ute med kum-strømpa Vertiliner, som er produsert av glassfiber og som herdes med UV-lys.  

De mener dette kan bety en helt ny hverdag for kommuner som ønsker å rehabilitere avløpskummer i forbindelse med sanering av gamle avløps- eller overvannsnett.

- Resultatet er en «ny», tett og varig kum som fornyes på kort tid – uten graving. De første fjorten kummene er allerede installert i friluftsområdet Mærradalen i Oslo. Nettopp i områder der det er ønskelig med minimal graving er dette en svært godt egnet metode for renovering, mener prosjektleder hos Kjeldaas AS, Hendrik Panman.

Løsningen skal være spesielt egnet for avløpskummer som ligger i vei og gate eller andre områder hvor graving ikke er ønskelig. Vertiliner-strømpa skal håndtere både runde og firkantede kummer.

Vertiliner er en strømpe-foring av glassfiber og installeres på samme måte som tradisjonelle strømpeforinger i ledninger. Teknikken er velkjent for Kjeldaas, som fra før er installatør av UV-herdede glassfiberarmerte strømper i drikkevannsledninger, avløpsledninger og stikkrenner.
- Kummen blir målsatt fra bunn til topp kjegle før produksjon hos fabrikken til Vertiliner i Tyskland. Strømpa blir derfor skreddersydd til den enkelte kum, forteller Panman.

Det kan også produseres prefabrikkerte renne-bunner i samme materiale slik at man kan få «hel ved» fra og med ledningen, via kumrenne og helt opp til kumlokket. Det er også mulig å håndlaminere overganger mellom kum og renne eller andre rør inn og ut av kum.

De forberedende arbeidene vil bestå av fjerning av eventuelt innstukne rør og stigetrinn, samt rengjøring og eventuell utbedring av større skader i eksisterende kumvegg. Større innlekkinger av grunnvann bør tettes. Slike forberedelser gjøres normalt dagen før installasjonen.
Selve installasjonen går raskt. Vertilineren føres ned i kummen og trykksettes med komprimert luft. Den formsydde strømpa legger seg da inntil den eksisterende kumvegg. Deretter senkes et lystog med UV-lamper ned i strømpa og den herdes raskt.

- Selve herdingen tar bare noen få minutter. En standard norsk, sirkulær avløpskum som er 3,5 meter dyp vil være ferdig installert i løpet av cirka seks timer, alle arbeider inkludert, opplyser Panman.

Metoden er ny i Norge, men er allerede i utstrakt bruk blant annet i Tyskland, der den også er utviklet. .
I Mærradalen i Oslo har Kjeldaas AS hittil installert 14 Vertilinere i kummer på en DN 700 AF-ledning tilhørende Oslo kommune, og flere står for tur. 

- Mærradalen er et område som er regulert for naturvern. Her er det natur- og miljøverdier som ikke er forenlig med store naturinngrep. Oppgraving i forbindelse med lednings- og kumfornyelse var aldri noe tema. Området er også et viktig friluftsområde, hvor mange mennesker går tur hver eneste dag, og det skal fortsatt få lov til samtidig som arbeidene med fornyelse av ledningsnett og kummer pågår, understreker, prosjektingeniør for Oslo VAV, Ane Kristiansen.

Byggeleder Christian Skjæret konkluderer med at Vertiliner med sin løsning for kumrehabilitering er med å bringe gravefrie metoder for vann- og avløp ett skritt videre.

-Vi har fått enda et verktøy i redskapsskuffen. Dermed ikke sagt at Vertiliner kan brukes til alt, men i kummer med høy grunnvannstand er dette et godt produkt, sier Skjæret. 
– Vi opplever stor pågang av konsulenter og potensielle kunder som ønsker å se nærmere på denne løsningen, sier Hendrik Panman.

Fra arbeidene i Mærradalen.