Blaker stasjon - Foto: Milton Reimundo/Statens vegvesen.Bjørkelangen - Foto: Milton Reimundo/Statens vegvesen.Lierfoss - Foto: Milton Reimundo/Statens vegvesen.

Åpner nye innfartsparkeringer på Blaker stasjon, Lierfoss og Bjørkelangen

Statens vegvesen har på vegne av Akershus fylkeskommune bygget drøyt 200 innfartsparkeringsplasser. På Bjørkelangen og til dels på Lierfoss er det bygget 92 nye plasser. På Blaker stasjon har de rustet opp plassen og utvidet med ca. 15 nye plasser. Totalt er det i dag 109 parkeringsplasser på Blaker stasjon.

Den nye innfartsparkeringen på Blaker stasjon i Sørum kommune består nå av 106 oppmerkede parkeringsplasser, 3 handicapparkeringsplasser og nyoppusset sykkelparkering. 

Den sørlige adkomsten er utbedret og man har stengt den nordlige. Hele parkeringsplassen er asfaltert. - Etterspørselen etter flere parkeringsplasser her er stort og vi har bygget ut det området vi har hatt til rådighet. Det er ønskelig med en større utvidelse, men det er det dessverre ikke plass til, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Under anleggsperioden har det vært tilrettelagt midlertidig innfartsparkering for reisende med tog ved Skansen. Oppstart på Blaker stasjon var i juni og har pågått til nå. Ved å legge hoveddelen av arbeidene på Blaker stasjon i ferietiden har man prøvd å ta hensyn til brukerne ved at da var mindre behov for plassene enn ellers i året. 

- Noen utfordringer har det vært undervegs i byggeperioden, men jeg vil rose publikum for deres tålmodighet og samarbeid gjennom månedene arbeidene har pågått, sier byggeleder Kamran Kanirash.

Arbeidene på Blaker stasjon har en kostnadsramme på 11,7 mill. kr. 

- Dette er en ramme vi ser ut til å treffe bra, sier Kanirash.

Bjørkelangen i Aurskog Høland kommune

Kanirash forteller videre at innfartsparkering på Bjørkelangen er anlagt ved bussholdeplassen «Borgenfeltet» langs fv. 170. Den er anlagt på tomta etter tidligere Bjørkelangen vegstasjon på Furutoppen. 

- Vi har bygget 56 nye parkeringsplasser, 2 handicapparkeringsplasser og ny sykkelparkering. Parkeringsplassen er asfaltert og vi håper mange pendlere vil få glede av denne, sier Kanirash.

Lierfoss i Aurskog Høland kommune

Innfartsparkering ved Lierfoss er anlagt ved Lierfoss bussholdeplass langs fv. 170.

- Vi har oppgradert parkeringsplassen og anlagt 36 parkeringsplasser for bil, 2 handicapparkeringsplasser og ny sykkelparkering. Arbeidene på Bjørkelangen og Lierfoss kom i gang i vinter og har en kostnadsramme på 12,5 mill. kr. Sluttoppgjøret er ikke ferdig enda, men det ser per id ag ut til at vi treffer også på denne rammen, påpeker Kanirash.

Prosjektet inngår i kollektivsatsingen i Akershus der målet er å tilrettelegge for økt bruk av kollektivtrafikk. Mange mennesker bor på Romerike, men har sitt arbeidssted i Oslo. 

- Innfartsparkering vil være et godt tiltak som vil gjøre det lettere for flere å kjøre tog eller buss til jobben. Ofte er det ikke et kollektivtilbud mellom der folk bor og nærmeste holdeplass eller stasjon. Vi ønsker at flest mulig går eller sykler til stasjonen/holdeplassen, men for noen kan det være litt langt. Mange bruker også bilen til ærend før og etter jobb som for eksempel levering og henting i barnehage. Innfartsparkering gir mulighet til å kjøre bil til nærmest holdeplass eller stasjon og få parkert denne her for så ta kollektivt frem til målpunktet, heter det i meldingen.

Det er Rømskogentreprenøren Bergquist Maskin og Transport AS har utfører arbeidene.

- De fikk kontrakten ut fra laveste pris. Arbeidene ble lyst ut 02.11.2015 og kontrakt signert 11.01.2016. Vi fikk inn 12 tilbud i konkurransen om byggingen. Det var uvanlig liten prisforskjell. Samarbeidet med entreprenøren har vært uvanlig godt og arbeidet er meget tilfredsstillende utført, sier Kanirash.