Det ble en spesiell stemning under feiringen nede i gruvene.Fabrikken badet i september-sol.Gammet bilde av fabrikken i Brevik. Arkivfoto: NorcemGammet bilde fra innsiden av fabrikken i Brevik. Arkivfoto: NorcemDirektør for alternativt brensel og bærekraft Per Brevik i Norcem.- Jeg elsker betong, utbrøt Jan Eldegard i Byggutengrenser, og fikk med seg hele salen.Jan Halstensen og Tor-Inge Overrein (t.h.).Olaf Brastad i BellonaOrdfører Robin Kåss i Porsgrunn kommune fikk med seg hele formannsskapet til markeringen i Brevik.Øyvind SkarholtFabrikkdirektør David Verdu.Erik Veiby (t.v.) og Svein B. Eriksson.Tidligere Norcem-sjefer Axel R. Endresen (t.v.) og Gerhard Heiberg (t.h.). I midten fabrikkdirektør David Verdu.Vetle Houg og David VerduAxel R. Endresen (f.v.) i samtale med Jan Halstensen og Gerhard Heiberg.Gerhard HeibergEmil og Didrik Solli-TangenEmil og Didrik Solli-TangenFabrikkdirektør David Verdu loset det hele vel i havn.Hanne Rønneberg

Feiret 100-årsjubileet til Norcem Brevik

I år er det hele 100 år siden man etablerte sementfabrikken i Brevik, og torsdag var en rekke gjester invitert for å feire den spreke jubilanten. 

Det er få virksomheter i dag som får muligheten til å feire hele 100 år i sammenhengende virke. Ved Norcem-fabrikken i Brevik, kan man ikke bare feire et stort jubileum, men 100-åringen fremstår i sitt livs beste form.

Norcem Brevik, som har en årsproduksjon på rundt 1,2 millioner tonn sement og har cirka 170 ansatte, ligger i Brevik i Porsgrunn kommune i Telemark.

Mange deltok i feiringen

Rundt 150 personer var med på den flotte markeringen ved den tradisjonsrike fabrikken, blant dem politikere, myndighetsrepresentanter, kunder, forretningsforbindelser, nåværende og tidligere ansatte samt en rekke samarbeidspartnere. Tidligere i år har det vært større arrangementer for de ansatte, og det er også arrangert åpnet hus ved fabrikken, hvor interessen var stor - køen gikk langt utenfor fabrikkportene.

Selve jubileumsfeiringen torsdag foregikk nede i kalksteinsgruvene, og ga en spesiell ramme rundt arrangementet. Her var den flere taler samt underholdning av brødrene Didrik og Emil Solli-Tangen, som vokste opp like i nærheten av fabrikken – alt loset vel i havn av fabrikkdirektør David Verdu.

Norcem-fabrikken i Brevik, som i dag blir regnet som Europas mest miljøvennlige sementfabrikk, har opp gjennom årene kontinuerlig vært gjennom både moderniseringer og endringer.

Etablert 7. august 1916
Det hele startet med maskiningeniør Alfred Holter som den drivende kraft. A/S Dalen Portland Cementfabrik ble stiftet som aksjeselskap 7. august 1916. De hadde bestilt sementovner fra Tyskland, men denne etableringen foregikk midt under første verdenskrig, noe som førte til at selve produksjonen ikke kom i gang før tre år senere. Holter ledet bedriften helt frem til sin død i 1948. I løpet av denne perioden opparbeidet fabrikken og selskapet seg en sterk posisjon i det norske markedet – som på den tiden hadde flere sementfabrikker. I dag er Norcem landets eneste sementprodusent, med fabrikken i Brevik samt en fabrikk i Kjøpsvik, som for øvrig kan feire sitt 100-årsjubileum om to år.

I sin periode i Brevik opprettet Holter også en eksportsatsing, noe som har fortsatt opp gjennom årene. Norcem eksporterer også i dag til flere andre land og markeder.

I 1968 skjedde det store ting i det norske sementmarkedet. Da fusjonerte A/S Dalen Portland Cementfabrik med Christiania Portland Cementfabrik og Nordland Portland Cementfabrik til Norcem. Per M. Backe var direktør for Dalen Portland Cementfabrik og ble da styreformann i det fusjonerte selskapet. I 1987 fusjonerer selskapet med Akers mekaniske verksted og danner Aker Norcem AS, og i 1988 endres konsernnavnet til Aker AS. Norcem Cement endrer navn til Norcem, som da ble et rent sementselskap. Videre fusjonerer Aker Sement og Byggevare med Euroc AB og danner Scancem AB i 1995. I 1999 selges Scancem AB til tyske Heidelberger Zement Gmbh, som senere endrer navn til HeidelbergCement.

Ideell plassering

Fabrikken i Brevik ligger på mange måter ideelt til for produksjon av sement. Den har god plassering med tilgang på dypvannskai, og gode forekomster av kalkstein i umiddelbar nærhet. Kalkstein til sementproduksjonen ble opprinnelig hentet fra dagbrudd i Dalen. I 1960 gikk man over til underjordsdrift. Dalen gruver har en utstrekning på over 300 kilometer og har kommet ned til en dybde på 340 meter under Eidangerfjorden. Sementfabrikken skal være den eneste i verden med underjordsdrift av kalkstein.

Dagens produksjon er også basert på kalkstein fra Tromsdalen i Verdal. Denne blir fraktet på båt til Brevik. I 2016 vedtok Porsgrunn kommune en områderegulering som blant annet skal legge til rette for økt import av kalkstein fra Verdal, med blant annet siloanlegg og lukket lossing.

Fabrikkens prosessanlegg har vært gjennom flere større ombygninger. 

Stor andel alternativ brensel
Dagens produksjon foregår i ovn 6, som ble satt i drift i 1966 og ombygd i 2004. Denne ombygningen gjorde at produksjonen kan bruke mer alternativt brensel, med tilsvarende reduksjon av kullforbruk. Andelen alternativt brensel er nå kommet opp i cirka 65 prosent. Norcem Brevik er dermed blant de ledende sementfabrikker i Europa på bruk av alternative brensler.

I 1999 etablerte også NOAH et anlegg for å produsere brensel basert på farlig organisk avfall. Anlegget leverer fast og flytende brensel til sementproduksjonen. Norcems datterselskap Renor kjøpte anlegget i 2003.

Arbeidet med stadig å redusere de negative aspektene ved sementproduksjon har fortsatt kontinuerlig ved fabrikken. Stadig mer alternativt brensel benyttes, og man har vært i front innen flere felter. I flere år har man nå blant annet jobbet med et stort karbonfangstprosjekt – noe som kan gjøre selskapet unikt i verdenssammenheng. Dette arbeidet skjer i regi av Norcem og HeidelbergCement, som har investert tungt i prosjektet. Man er nå i en fase der fire ulike teknologier for karbonfangst blir testet. Hvor veien år videre blir snart avklart.

Les mer om feiringen og jubilanten i neste utgave av Byggeindustrien

(Historiske kilder: Wikipedia)