Nå starter virkelig arbeidet med regjeringskvartalet

Torsdag ble det klart hvilke konstellasjoner som skal være med videre i prosessen med å skape og fornye tidenes største norske byggeprosjekt, det nye regjeringskvartalet. 

Etter et omfattende innledningsarbeid er det flere spennende selskaper og konstellasjoner som nå er med videre i konkurransen om å bli prekvalifisert til å kunne levere sine forlag til den store utbyggingen.

Ikke overaskende er det norske selskaper og konstellasjoner som er representert. Ved byggingen av de nye regjeringsbyggene, som blir maktelitens høyborg, er det naturligvis lagt stor vekt på sikkerhet – og det vil bli lagt ned mye ressurser i å sørge for at sensitive opplysninger ikke kommer på avveie. Slik må det selvsagt også være ved en slik utbygging. Det innebærer at sikkerhetskontrollen av utenlandske selskaper vil bli både omfattende og tidkrevende, noe som har ført til at ingen utenlandske konstellasjoner har ønsket å gå inn på dette prosjektet. Mye av den strenge sikkerhetskulturen ser vi også igjen ved utbyggingen av landets nye kampflybase på Ørland.

Med denne avklaringen, starter nå den virkelige prosessen med å skape og bygge det nye regjeringskvartalet. Utbyggingen som er forventet å stå ferdig i perioden 2023 til 2025, vil bli tidenes byggeprosjekt i Norge. Det nye regjeringskvartalet vil på mange måter definere det nye og moderne Norge, og vi håper de som vinner frem vil klare å vise dette på en god måte. Regjeringskvartalet vil i stor prege Oslo sentrum, og er et kvartal som vil tiltrekke seg mye oppmerksomhet. Det arkitektene og de konstellasjonene som vinner frem i denne utbyggingen, vil dermed for alvor sette sitt navn i norsk historie. Alle vil vite hvem som har tegnet regjeringskvartalet. Blir prosessen vellykket, vil disse arkitektene dermed stå igjen med gullskrift i historiebøkene. Blir det mindre vellykket, vil selskapets omdømme kunne fremstå i en mer negativ kontekst.

Det skal derfor bli spennende å se den videre utviklingen av denne prosessen. Frem mot jul skal nå Statsbygg vurdere kandidatene. Deretter skal fire til sju grupper velges ut, og de inviteres til å være med videre i konkurransen som starter i desember 2016. De har da frem til mars 2017 på å utarbeide sine løsningsforslag for den tverrfaglige plan- og designkonkurransen. Dermed begynner det nå å nærme seg resultatet av hvordan det nye regjeringskvartalet virkelig vil bli – og er selvsagt noe en hel byggenæring nå vil vente på i spenning. Vi tror premissene som er lagt for den videre saksgangen er god, og alt ligger nå til rette for at man kan skape noe nytt og banebrytende. Vi håper konstellasjonene lykkes i dette arbeidet, og ikke minst at Statsbygg og regjeringen våger å satse på det litt spennende, men likevel funksjonelle, som lokasjonen for landets regjering og embetsverk.