Det er enighet om at Bergen må bli det formelle regionsenteret i det nye storfylket på Vestlandet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Enighet om nytt storfylke på Vestlandet

De tre fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har forhandlet fram en avtale om å etablere et nytt vestlandsfylke fra 2020. Navnet blir Vestlandsregionen.

De første punktene i intensjonsavtalen ble lagt fram torsdag formiddag, men alt er ennå ikke sikkert.

Partene er enige om Bergen som det formelle regionssenteret i den nye regionen, men både Rogaland og Sogn og Fjordane har kommet med krav om at deler av administrasjon og oppgaver skal plasseres hos dem.

I Stavanger plasseres administrasjonene for næring og opplæring, i tillegg til kollektivtransport og idrett. Sogn og Fjordane får administrasjonene for vei og kultur.

Balanse

– Denne avtalen har jeg vanskeligheter med å anbefale til min egen fylkestingsgruppe, sier Janne Johnsen, gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Rogaland og medlem av forhandlingsutvalget, til Bergens Tidende. Johnsen mener den totale pakken ikke tjener Rogaland.

– Hordaland er pekt på som administrasjonssenter. Bare ved det har vi gitt mye allerede. Men Rogaland og Hordaland er jevnstore. Hvordan veier en opp for det? Det må være en regional balanse. Det har vi ikke oppnådd, sier Johnsen til avisa.

Intensjonsavtalen skal opp til politisk behandling i de tre fylkestingene, først i oktober, og deretter i revidert utgave i desember.

Språkproblematikk

Partene har i intensjonsavtalen understreket at til tross for at nynorsk har en sterk posisjon på Vestlandet, så motsatte Rogaland seg at målformen skal være hovedmålet i det nye fylket.

– Nynorsk er viktig på Vestlandet, men for oss i Rogaland er det unaturlig om nynorsk skal være hovedspråket, sa fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal til NRK.

– Fylkesordføreren i Rogaland sier det vil være unaturlig for Rogaland om nynorsk skal være hovedspråket i den nye regionen. Hva fylkesordføreren i Rogaland mener er naturlig og ikke for et nytt fylke, bør være helt irrelevant i denne sammenhengen, sier Synnøve Marie Sætre, leder i Norsk Målungdom, i en pressemelding.

Sætre mener at dersom intensjonsavtalen går på bekostning av nynorskens posisjon på Vestlandet, så burde Sogn og Fjordane og Hordaland trekke seg fra avtalen.

– At Sogn og Fjordane og Hordaland kan akseptere dette, er sjokkerende. De mange nynorskbrukerne i regionen fortjener bedre enn dette. Ingen nynorsk, ingen avtale, fortsetter Sætre.