MER DIALOG OG SMIDIGHET: Vi som har skoen på kan komme med innspill til hvordan planprosessene kan bli mer effektive, sier Kjell Kvarkvål, direktør for markedskommunikasjon i JM Norge. Foto: Svanhild BlakstadDet var stor deltakelse på JMs boligseminar, hvor mer effektive planprosesser sto i sentrum. Foto: Svanhild BlakstadKommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner redegjorde for hvordan de boligpolitiske målene skal nås, sett fra Regjeringens side. Foto: Svanhild BlakstadByrådssekretær Tor Henrik Andersen var en av innlederene på boligseminaret og snakket om hvordan Oslo kan få flere boliger. Foto: Svanhild BlakstadMartin Asp, administrerende direktør i JM Norge. Foto: Svanhild BlakstadPer Jæger, adm direktør i Boligprodusentene og kommunalminister Jan Tore Sanner.Det var stor deltakelse på JMs boligseminar om mer effektive planprosesser. Foto: Svanhild Blakstad

Fullt hus på JMs boligseminar

Nærmere 130 deltagere var samlet da boligutvikleren JM Norge arrangerte boligseminar og lanserte sin skisse til en mer effektiv planprosess.

Smidig og kortere planprosess – er det mulig? Det var spørsmålet som sto øverst på agendaen da JM Norge torsdag samlet bransjeaktører og politikere til et fulltegnet boligseminar på toppen av Folketeateret i Oslo.

Tidkrevende

– Prosessen fra idé til ferdige boliger tar lang tid. Lite forutsigbare planprosesser begrenser boligbyggingen og gjør boligene dyrere. Vi mener disse prosessene må bli mer dialogbaserte og smidige, sier direktør for markedskommunikasjon i JM Norge, Kjell Kvarekvål.

Det var stor deltakelse på JMs boligseminar, hvor mer effektive planprosesser sto i sentrum. Foto: Svanhild Blakstad

På seminaret presenterte han selskapets egen skisse for en mer effektiv planprosess, som i hovedsak går ut på mer dialog mellom partene og strammere tidsfrister. Ett av forenklingsforslagene er å innføre et forpliktende oppstartsmøte mellom kommune og utbygger i tidligfasen. Målet er å oppnå tidligere avklaringer av det som er visjon og mål for planen.

– Planprosessene er ressurs- og tidkrevende. I Oslo tar det for eksempel fire år. Vi mener det med vårt forslag er mulig å få dette ned i 53-59 uker, sier Kvarekvål.

Regulering tar fire år
JM Norge fått analysert 208 reguleringsplaner for boliger i Oslo, Asker, Bærum og Trondheim. Analysen viser at detaljreguleringen i gjennomsnitt tar 4 år i Oslo, 3,1 år i Asker, 2,6 år i Bærum og 2,4 år i Trondheim. I snitt tar det tre år for alle kommunene som er undersøkt.

JM foreslår blant annet at politikere, fagetater, utbygger, naboer og andre involverte aktører blir pålagt å treffes i medvirkningsmøter i en reguleringssak. Boligaktøren ønsker seg også strammere og mer forpliktende tidsfrister gjennom hele planprosessen.

JM fikk godt gehør for skissen fra statsråd Sanner, som takket for gode oppspill:

– Å få til mer effektive og raskere planprosesser handler i bunn og grunn om å utnytte samfunnets felles ressurser på en bedre måte. Jeg synes at forslaget om en mer intensiv og konsentrert planprosess med mye medvirkning er interessant, sa kommunalministeren, som lovte at han ville se nærmere på forslaget og prøve det ut.

Sanner understreket også at arbeidet med å forenkle plan- og byggeprosessene henger nøye sammen med Regjeringens store arbeid med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor.

Bred deltakelse

På seminaret var det i tillegg til deltakere fra byggenæringen, eiendomsbransjen og rådgivere/arkitekter, også en høy andel fagfolk som jobber med planprosesser i både kommuner og på fylklesnivå, opplyser Kvarekvål.

Etter flere korte innledninger fra podiet ble det avholdt en workshop der alle deltakerne ble delt inn i grupper og fikk bidra med konkrete innspill til for gjøre planprosessene enklere.

I tillegg til innlegg fra kommunalminister Jan Tore Sanner, var det innlegg ved JM Norges administrerende direktør Martin Asp, byrådssekretær i Oslo Tor Henrik Andersen, kommunaldirektør i Bærum Arthur Wøhni, plan- og utviklingssjef i Ås kommune, Ellen Grepperud, instituttleder ved NMBU og medlem av Boligvekstutvalget i Oslo, Inger-Lise Saglie, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening Per Jæger og partner Tarjei Pedersen i Kluge Advokat. Konferansen ble ledet av First House-profilen Hans Christian Vadseth.