Veidekke-konsernsjef Arne Giske kan glede seg over gode utsikter i bygg- og anleggsmarkedet. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Veidekke: Veksten i bygg- og anleggsmarkedet fortsetter

Det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet har samlet sett vært svært godt de siste årene, og Veidekke forventer at det vil vokse med ytterligere fire til fem prosent i 2016 og i 2017.

 – Bygg og anleggsmarkedet har blitt en viktig bidragsyter i vår økonomi gjennom de økte boliginvesteringene og de store samferdsels­prosjektene i Norge og Sverige, sier Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke.

Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke. Foto: Sindre Sverdrup Strand

For årene 2016 og 2017 forventes en investeringsvekst på 4 prosent for bygg- og anleggsmarkedet i Norge med boliger og anlegg som de største vekstområdene.

– Vår prognose for boliginvesteringer i 2016 er oppjustert fra 0 til 5 prosent vekst som følge av utviklingen så langt i år. Høy ordreinngang tilsier en oppjustering av investeringsanslaget også for 2017, og prognosen er justert opp til 5 prosent. For høsten 2016 og i 2017 vil nye store samferdselsprosjekter bidra til at veksten i anleggs­sektoren fortsetter fra dagens allerede høye nivå. Vi forventer også at kommunene bidrar med ytterligere vekst med sine vann- og avløpsinvesteringer, forteller Hoen.

Rustet for vekst

Veidekke-konsernsjef Arne Giske sier overfor Byggeindustrien at de gode tidene i det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet gir Veidekke gode muligheter for å fortsette langs positive linjer i årene fremover.

– Vi bygger stein på stein, og akkurat nå har vi mye å bygge på, sier Giske.

Veidekke-sjefen forteller at konsernet for tiden har god takt i nyansettelser, og de er godt rustet for å ta oppdrag i den ventede vekstperioden.

– Men det er når det går som best at vi er mest bekymret. Det er et krevende marked vi er i, og konkurransen er tøff. Det er ikke bare markedet som avgjør om vi har inntjening på prosjektene. Det er den kollektive kompetansen i Veidekke som gjør oss lønnsomme, og derfor har vi basert virksomheten på egne ansatte. Det har jeg stor tro på, slår han fast.

God takt

Det svenske bygg- og anleggsmarkedet økte med 8 prosent i 2015, og Veidekke forventer her en fortsatt vekst på 9 prosent i 2016 og 3 prosent i 2017.

– Svensk økonomi fortsetter å vokse i høy fart. Den sterke utviklingen i arbeidsmarkedet stimulerer husholdningenes vekst i inntekter og etterspørsel, og gir også solid inntektsvekst for kommunal og statlig sektor. Samtidig er det naturlig at den sterke investeringsoppgangen vi har sett de siste årene – blant annet innen boliginvesteringer – går mot en utflating på høyt nivå, forsetter Hoen.

– Danmark har en svak økonomisk vekst, men et sterkt arbeidsmarked. Boliginvesteringene gir økende bygge- og anleggsaktivitet, mens næringslivet fortsatt er tilbakeholdne. Dette bidrar til at vi forventer at bygg- og anleggsmarkedet vil vokse med 3 prosent i 2016 og 4 prosent i 2017, avslutter Hoen.