Brannvesenet har kontroll over brannen i et laksepakkeri i Austevoll i Hordaland. Brannen skal ha startet i en truckhall i anlegget hvor det oppbevares 20 tonn ammoniakk. Foto: Trond Hagenes / Marsteinen / NTB scanpix

Store materielle skader etter brann i laksepakkeri

Brannen i et laksepakkeri i Austevoll i Hordaland kan ha startet i det elektriske anlegget, ifølge brannvesenet. Politiet vurderte å evakuere hele tettstedet Storebø da det begynte å brenne i anlegget hvor det oppbevares 20 tonn ammoniakk.

Politiet fikk melding om brannen klokken 20.24 tirsdag kveld, og før midnatt meldte brannvesenet i Hordaland at brannen var under kontroll.

– Det startet som en automatisk brannalarm fra en truckhall på stedet. Det var mye røyk i anlegget og det har brent inn mot fryselageret hvor det er en del ammoniakk, opplyste brannbefal Olav Jarnes til NTB.

Brannsjef John Levi Weløy sier til Bergens Tidende at de antar at brannen startet ved det elektriske anlegget og maskineriet rundt fryselagrene.

Ikke fare for oppblussing

Det er 20 tonn med ammoniakk i bygningen, men det skal ikke ha vært fare for at den ble antent.

Politiet ba alle beboere i nabolaget til laksepakkeriet om å lukke vinduer og holde seg innendørs på grunn av røyken fra brannen. Beboerne ble også bedt om å slå av ventilasjonsanlegg.

Alle som var i pakkeriet ble evakuert. De ansatte i supplyrederiet District Offshore (DOF), som holder til i nabobygningen, ble også evakuert.

Røykdykkere var inne i anlegget, men det falt betong ned fra taket. Temperaturen inne i hallen var så høy at brannvesenet måtte vente med å gå inn, og natt til onsdag har brannvesenet fortsatt folk på stedet.

– Det skal ikke være fare for at brannen blusser opp igjen. Bilen fra Bergen returnerer nok med første ferge, og de videre undersøkelsene begynner onsdag, sier vaktkommandør Stig Tetla ved 110-sentralen i Hordaland til NTB.

Satte krisestab

Kommunen var forberedt på det verste og satte krisestab sammen med politiet og brannvesenet da det kom melding om brannen.

– Det er store materielle skader på bygget. Vi bare veldig glade for at man har klart å evakuere alle som var der raskt, og at ingen er skadd, sier ordfører Morten Storebø til NRK.

Han sier at han fryktet det verste, og sier brannen har preget bygda.

– Det er snakk om en fiskeindustri som ligger i hjertet av kommunesenteret vårt.