Sjekk huset!

Klimaendringene som vi allerede er begynt å se konturene av kan føre til skader på en rekke av landets hus og hytter. Myndighetene lanserer nå en stor kampanje der de ber alle aktuelle hus- og hytteeiere om å sjekke eiendommene sine.

Et stadig våtere og villere klima vil kunne gå hardt utover landets bygningsmasse. De nyere byggene skal i utgangspunktet være konstruert og bygget for å tåle både dagens og morgendagens klima, men mange av byggene som allerede finnes i markedet, er ikke bygget for å takle en ny værtype.

Miljødirektoratet og Direktoratet for byggkvalitet har derfor satt i gang kampanjen Sjekkhuset.no, hvor målet er at flest mulig huseiere skal kunne forebygge klimaskader på boligene sine. Dette kan blant annet være råte og fuktskader, og det bes om at vi skal sjekke alt fra yttertak og vegger, til dører, vinduer, kjellere og loft - samt se til at hagen er tilpasset mye nedbør på kort tid.

Det er satt opp en informativ hjemmeside, med en rekke ulike tips som hver enkelt av oss kan gå inn og studere nærmere. Det er lagt opp til en enkel fremgangsmåte, og hvor selv de som har liten eller ingen erfaring fra denne typen inspeksjoner, vil kunne få til mye selv.

Det er nok likevel flere av disse punktene, i hvert fall når det gjelder selve utbedringsarbeidet, som burde overlates til profesjonelle. Noen av oss er mer enn åpne på at denne typen arbeid ikke er det man klarer best, og er villige til å sette arbeidet bort til andre. Noen mener at dette er noe de godt kan klare, selv om dette kanskje ikke alltid stemmer med virkeligheten – mens andre faktisk fint vil kunne klare det meste av dette på egenhånd. Hver enkelt huseier må derfor selv vurdere om dette er noe de er kapable til å utføre.

Om man gjør tiltak som man kanskje ikke har kunnskap til å uføre, må man passe på å ikke gjøre vondt verre. Noen av punktene her innebærer også et risikoelement, og det er selvsagt viktig å sikre seg godt når man skal sjekke eller utføre arbeider på huset.

Utbedring av eksisterende bygningsmasse, enten det gjelder tilpasning til et tøffere kima, å bedre energieffektiviteten eller øke komforten, er alle gode grunner til å ta en ekstra sjekk av huset. Etatene skal derfor ha honnør for å sette i gang denne kampanjen. Det vil kunne være et ekstra incitament til å ta en ekstra runde rundt huset og sikre at det tåler tidens tann. Denne kampanjen kan åpenbart også gi en rekke oppgaver til byggenæringens aktører. Dette kan være både mindre oppgaver enkelte trenger hjelp til, eller tilfeller der noen med dette får ideen til å utføre større arbeider. Uansett er det viktig at disse arbeidene nå tilfaller den seriøse delen av næringen. Økningen i ROT-markedet har de senere årene i for stor grad del tilfalt det svarte markedet - og dette må man for all del unngå som et resultat av denne kampanjen.