Prognosesenteret-økonom David Lund.

- Norge bygger som et dobbelt så stort land

Boligbyggingen i Norge er i takt med land med det dobbelte av det norske folketallet, og på anleggssiden er vi på høyde med 15 millioner mann sterke Nederland.

I møte med fallende oljepriser og kronekurs, en svekket oljenæring og økt arbeidsledighet kan Norges økonomiske situasjon se prekær ut. Men bygg og anlegg er på ingen måte preget av noen krisestemning.

– Fra medvind til motvind – hva nå? spurte Prognosesenteret-økonom David Lund i sitt innlegg under Prognosesenterets fagseminar 2016.

Lund kunne fortelle at bygg og anlegg fremdeles gjør det godt, selv om den norske veksten generelt sett har avtatt.

– Gullalderen er over, men BA-markedet fortsetter å vokse, slo han fast.

Lokomotivene i den norske bygg- og anleggsbransjen er, ifølge samfunnsøkonomen, boligbygging og anlegg. Her har en rik offentlig sektor, omstillinger og lave renter gitt muligheter til å satse selv i nedgangstider.

Norske anleggsinvesteringer ligger på rundt fire prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og ligger tydelig over nivået på andre europeiske land det er naturlig å sammenligne seg med. Bygg- og anleggsinvesteringer totalt i Norge ligger på rundt 14 prosent av BNP, og er en del av en stigende trend i norge, mens pilene stort sett peker nedover i resten av Europa.