Vardentoppen

Beboerne på Vardentoppen kan nå nyte en av Nesoddens flotteste utsikter mot Indre Oslofjord.

Vardentoppen

Sted: Nesodden

Prosjekttype: Bolig

Entreprisekostnad: 167,6 mill. kr.

Bruttoareal: 10.650 kvm

Byggherre: Vardenbakken 99 (Eid 50/50 av Peab Eiendomsutvikling og USBL)

Totalentreprenør: Betonmast Selvaagbygg

Arkitekt: Puls Arkitekter

Landskapsarkitekt: Betonmast Selvaagbygg

Rådgivere: RIB: Multiconsult l RIBr: Firesafe l RIV: DeltaTek l RIG: Geovita

Underentreprenører og leverandører:

Oppmåling: Geomatic Survey l VVS: Total VVS l Ventilasjon og blikkenslager: Krogseth l Elektro: Østlandske Elektro l Graving og sprenging: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Plattendekker og trapper: Con-Form Oslo l Heis: Otis l Badekabiner: Part l Mur / Puss / Flis: Mjøndalen Mur og Puss l Rekkverk: GBS Produkter l Maler: Malermester Dema l Taktekker: Icopal Tak l Branntetting: Firesafe l Parkett / Tregulv / Lister: Bo Andren l Kjøkken / Garderobe: Norema l Lås og beslag: Kaba MøllerUndall l Ytterdører (Leiligheter): Jeld Wen l Innerdører: Easy Door l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Overlys: Bramo Glass og Klima l Byggevarer: Maxbo Proff 

75 boenheter med stor balkong og panoramautsikt over Oslofjorden har blitt overlevert og fylt opp to måneder før skjema på Nesodden. Fordelt på fire blokker kledd i jernvitrolbehandlet sibirsk lerk, med vestsiden av byggene preget av store glassflater for å slippe mest mulig av fjorden inn i stua, gir leilighetene en god opplevelse av hav, himmel og skogkledde bakker.

Betonmast Selvaagbygg startet arbeidet på tomten i november 2014, og prosjektleder Paul Ødegaard og anleggsleder Kai Roger Habberstad kan fortelle om en svært utfordrende tomt å jobbe på.

Byggherre Peab Eiendoms-utvikling hadde fra før av fjernet trærne fra eiendommen, men den bratte naturtomten krevde omfattende og vanskelige grunn-arbeider for å bli utbyggingsklar.

– Omtrent 30.000 tonn stein måtte sprenges ut, og det er en bratt skråning med hytter på nedsiden, forteller Paul Ødegaard.

Forsiktig sprengning

Tomten ble sprengt forsiktig ut fra kanten av skrenten og innover, slik at sprengmassene kunne bygges opp som en beskyttende voll mot hyttefeltet.

– Arbeidet var lagt til utenom hyttesesongen, og vi hadde avtale med hytteeierne om å varsle oss om de dro på hytta. I tillegg fikk de varsel på telefon én time før sprengning, i tilfelle noen hadde glemt å si ifra til oss. Det viktigste hensynet var at man ikke skulle risikere liv og helse, forteller prosjektlederen.

I tillegg til en vanskelig skråning har tomten bydd på store plassutfordringer for utbyggerne.

– Det har vært innmari trangt. Vi sprengte ut en kanal gjennom fjellet for å komme til, og her har all trafikk gått gjennom. Prosjektet har hatt egen logistikkansvarlig, men det viktigste for å få alt til å gå bra har vært god kommunikasjon gjennom hele prosjektet, sier Ødegaard.

– God riggplanlegging har selvfølgelig også ligget til grunn, supplerer anleggsleder Kai Roger Habberstad.

Tidlig i prosjektet ble vanskelig tilkomst løst ved hjelp av to tårnkraner, men etter hvert som prosjektet utviklet seg, og kranene måtte vekk, har utbyggerne vært avhengige av å heise inn større leveranser med mobilkran og lastebil utstyrt med stor kran.

– Det har ikke akkurat gått av seg selv, sier Habberstad.

Selv om prosjektet er BIM’et, har ikke prosjektorganisasjonen benyttet BIM til å utforme logistikken på prosjektet. Ødegaard forteller at en god BIM-modell likevel har vært god å ha i bunn i den krevende jobben.

– Takket være BIM-modellen var vi i stand til å se utfordringene tidlig, og planlegge deretter, sier han.

Gode utsikter

Selv om tomten har vært utfordrende å bygge på, byr den på mye for beboerne. Arkitekturen i Vardentoppen tar også plasseringen veldig på alvor.

– Bygget er åpnet mot sjøen og mot lyset i vest. Det er også brukt mye glass i rekkverkene på balkongene, siden mye av utsikten fra denne tomten går nedover, forteller arkitekt Tim Resen.

Det har også blitt tatt hensyn til utsikten fra fjorden i utformingen av Vardentoppen.

– Det er mange bygg i Nesodden-skråningen som skriker. De store og brede fasadene er en utfordring med tanke på hvordan bygget ser ut mot sjøen, men vi har tonet ned materialbruken, med mørke trefasader som går i ett med naturen, forteller han.

– Taket er også en femte fasade, og her har vi valgt sedumtak, avslutter Resen.

Byggherrerepresentant Terje Hagerup Hjelset i Peab Eiendomsutvikling, som sammen med USBL eier byggherreorganisasjonen Vardentoppen 99, forteller også at utsikten har blitt godt mottatt av beboerne.

– Det var en dyr tomt, men vi så at den hadde så fantastisk utsikt og så gode solforhold at vi bare måtte trå til. Alle som kommer hit får bakoversveis når de ser utsikten, forteller han.

Hjelset sier samarbeidet med entreprenøren har vært godt, og at fremdriften har blitt fulgt.

Lar humla suse

Både de fire blokkene i første byggetrinn på Vardentoppen, samt tre nye blokker som for tiden er under konstruksjon, skal forsynes med varme fra 17 geotermiske brønner med en dybde på rundt 200 meter hver. Det er også slått et slag for naturen i en litt mindre skala.

– Vi visste egentlig ikke at det stod så dårlig til med humler og bier før vi så NRK-programmet «La humla suse», sier anleggsleder Kai Roger Habberstad i Betonmast Selvaagbygg.

– Så da har vi prøvd å samle humle- og bievennlige planter på tomta, og vi har satt opp tre humle-kasser, avslutter Paul Ødegaard.


Flere prosjekter