Årølia Vest

De første 27 leilighetene i Årølia Vest i Jordbærvegen i Molde var innflyttingsklare i september. Det er til sammen 54 leiligheter i prosjektet. Et litt avventende boligmarked i øyeblikket gjør at byggherren velger å vente med det andre byggetrinnet til neste år. 

Årølia Vest

Sted: Molde

Prosjekttype: Boligbygg

Byggherre: Årølia Utvikling (FG Eiendom og Dale Bruk Prosjekt (50-50)

Totalentreprenør: Betonmast Røsand

Prosjektkostnad: 75 mill. kroner inkludert mva (Byggetrinn 1)

Arkitekt: Arkitektkontoret BBW

Rådgivere: RIB, RIG, RIVA, RIAK: Norconsult l RIE: Holm Elektro l RIBR: Firesafe Consulting l RIV: Langset Rør (rør), K-E-V (ventilasjon) l Rådgivende ingeniør prefab: Spenncon, CONPLAN

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: L.A. Nordhaug l Elektro: Holm Elektro l VVS: Langset Rør l Ventilasjon: K-E-V l Prefab bad: Boxen l Heis: Heisplan l Himling: Modulvegger Trondheim l Blikkenslager: Elmo Teknikk l Kjøkken og byggevarer: XL-Bygg Dale Malo l Belegningsstein: Lintho Steinmiljø l Byggestrøm: Istad Nett l Prefab betong: Spenncon l Parkett: Bo Andren l Heis: Heisplan

– Vi tror at markedet vil begynne å ta seg opp igjen i 2017

og være omtrent som normalt i 2018, sier prosjektleder i FG Eiendom, Johnny Bakken, til Byggeindustrien.

Både Kristiansund og Molde har fått merke at folk nå er mer forsiktige med boliginvesteringer på grunn av lave oljepriser som har ført til nedbemanninger i petroleumsrelaterte virksomheter. Årølia Vest var planlagt på en tid da eiendomsmarkedet i området så vesentlig lysere ut. At nesten halvparten av leilighetene i første byggetrinn er usolgte i månedsskiftet august/september tar imidlertid Bakken med stor ro.

Grei gjennomføring

De to blokkene som er ferdigstilt er fundamentert på fjell og ellers bygd i prefab betong. Det gjelder både søyler, vegger og dekker. Det er plasstøpte støttemurer mot nord. Ytterveggene er i bindingsverk. Det er kompakt tak med betongdekke som er isolert og tekket.

I underetasjen på den østlige blokka er det garasje med plass for 35 biler. Garasjen er selvluftende uten annet avtrekk enn det naturen selv sørger for. Energiløsningen er fjernvarme til radiatorer. Istad Nett AS har fjernvarmekonsesjon og har bygd en varmesentral og et fjernvarmenett på Årø som alle nye boliger må tilknyttes. Badene, som er levert som moduler, har derimot elektrisk varme i gulvene.

Størrelsen på leilighetene i Årølia Vest varierer fra 75 til 150 kvadratmeter.

Betonmast Røsands prosjektleder, Øyvind Heggeset, sier til Byggeindustrien at gjennomføringen av byggeprosjektet har gått greit.

– Vi startet i juni 2015 med graving og leverer byggetrinn 1 ferdig i september til avtalt tid, sier Heggeset.

Skjerpet konkurranse

Betonmast Røsand har inngått opsjonsavtale med byggherren på byggetrinn 2, men må nå rigge ned og smøre seg med tålmodighet før prosjektet kan fullføres. I mellomtiden er det, i tillegg til problemene i arbeidslivet lokalt, også kommet en rekke større og mindre leilighetsprosjektet ut i markedet, slik at konkurransen både for salg og bygging er skjerpet.

Hele landet

FG Eiendom er en stor aktør i norsk eiendomsutvikling og eiendomsforvaltning. Byggeaktiviteten ved siste årsskifte var 30.000 kvm. FG Eiendom har hovedkontoret sitt i Kristiansund, men har store prosjekter over store deler av landet.

– Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet Betonmast Røsand har gjort i Årølia Vest. Det gjelder både det bygningsmessige og gjennomføringen av HMS. Sikkerhet på byggeplassen er viktig for oss, sier FG Eiendoms prosjektleder, Johnny Bakken. Han synes det er synd at det ikke er mulig å fullføre hele prosjektet straks.

– Vi tror at det vil bli større rift om leilighetene i området når det nye fellessjukehusetsjukehuset på Hjelset nærmer seg fullførelse, sier Bakken. Årø ligger mellom Molde sentrum og Hjelset, og i tillegg nærmest i gangavstand til flyplassen på Årø.

Endret plan

Opprinnelig hadde Dale Bruk AS planer om å bygge rekkehus i Årølia, men fant ingen god løsning for et slikt prosjekt på den bratte tomta. Det endte med at FG Eiendom kom inn som partner i prosjektet og arkitektkontoret BBW i Molde kom opp med alternativet med fire boligblokker i fire etasjer bygd rundt to tun.

– Dette ble en dyrere byggemåte enn tilsvarende for rekkehusleiligheter, men ga samtidig flere boenheter. Vi har lagt vekt på en lav utnyttelsesgrad (ca. 30 prosent) og å holde en gesimshøyde som gjør at blokkene ikke dominerer for mye i området, sier arkitekt Kjetil Bjerkeland til Byggeindustrien.

Det er standardiserte modulløsninger på alle bad som arkitekten har tilpasset seg. Leilighetene varierer ellers både i størrelse og utforming.

Bjerkeland forteller at arkitektkontoret BBW har tegnet mange leilighetsbygg i Molde, men de fleste i størrelse 6-12 leiligheter. Årølia Vest er på 54 leiligheter i to byggetrinn, og dermed et stort leilighetsbygg lokalt.

De to blokkene i byggetrinn 2 blir liggende litt lavere enn i byggetrinn 1, som en følge av terrenget. Begge byggetrinn får felles uterom i tillegg til private terrasser for hver enkelt leilighet. Fjordutsikt er det i større og mindre grad fra samtlige leiligheter og hele prosjektet er vendt mot de 222 fjelltoppene som utgjør moldepanoramaet i det store landskapsrommet som har vært viktig for den arkitektoniske løsningen. 


Flere prosjekter