Bydelen Tangen blir satt under lupen når byplanleggere og utbyggere møtes til årets grønne boligkurs i Kristiansand. (Foto: Kruse Smith)

- Vi vil bo i grønnere byer

– Vi må strebe etter å få så mye natur som mulig inn i byen. Mangel på daglig adgang til natur er en av de største truslene for folkehelsen, sier landskapsarkitekt Helle Nebelong, en av foredragsholderne når Det norske hageselskap kurser byplanleggere og utbyggere. 

– Jo mer urbanisert vi blir, og jo mer tid vi tilbringer inne foran skjermer og smarttelefoner, desto viktigere er adgang til naturlige omgivelser i byene, sier Helle Nebelong. (Foto: Tim Ebikon)

Hvordan ivaretar vi bomiljøet når byene fortettes, er hovedtema på Hageselskapets boligkurs 20.–22. september i Kristiansand. «Boligplanlegging i by» har beboernes behov i søkelyset og skal inspirere og motivere til å skape gode og grønne bomiljøer for alle befolkningsgrupper.

– Når byene vokser stilles det krav om fortetting og knutepunktutvikling. Dette må løses samtidig som bomiljøet blir ivaretatt. Kurset tar for seg betydningen av god kvalitet i uterom og hvilken effekt grønne omgivelser har på lokalt klima, miljø, helse og trivsel, sier avdelingssjef i Hageselskapet, Tron Hirsti.

Målet er at deltakerne skal sitte igjen med nyttig kunnskap og fornyet kompetanse som de kan bruke i det daglige arbeidet med boligutvikling.

– Uansett hva slags byplanlegging du arbeider med – stor som liten – glem aldri å ta utgangspunkt i mennesket og den menneskelige skala. Hvis du ønsker å lage gode utemiljøer for barn i byen, så ha barnet som utgangspunkt. Barn er myke og runde, nysgjerrige og trives godt i trygge, vakre og sansestimulerende omgivelser, sier Nebelong, som er en etterspurt konsulent for byplanlegging og driver arkitektkontoret Sansehaver i Danmark. Hun er internasjonalt anerkjent både som designer av utearealer hvor barn trives, og som foredragsholder om betydningen av barns muligheter til å kunne leke ute.

– Den virkelige faunaen er hundre ganger mer interessant enn pokémonfaunaen, mener landskapsarkitekt Rainer Stange, som alltid bruker vann som element når han utvikler boligområder. (Foto: Per-Olav Hagen)

– Mangel på daglig adgang til natur får i lengden mennesker til å kollapse mentalt, og stress er en av de største truslene for folkehelsen i vår del av verden. Et grønt byrom og naturlige materialer fremmer god stemning. Derfor skal vi som planleggere strebe etter å få så mye natur som mulig inn i byen, sier Nebelong, som gjester kurset med forelesningen «Lek i byplanleggingen».

Vannet er logikken

Vind, vær og vegetasjon spiller en stor rolle i byplanleggingen. Ikke minst hva vi gjør med vannet. Blågrønn urbanisme er tema i flere av forelesningene.

– Tette flater som asfalt og betong, har større betydning for oversvømmelse i byene enn effekten av klimaendringene. De blågrønne strukturene, sammenhengen mellom terreng, landskap og vann, vil motvirke oversvømmelse og må ivaretas tidlig i planleggingen, mener Svein Ole Åstebøl, som kommer for å snakke om bærekraftig overvannshåndtering. Åstebøl er rådgiver i rådgivningskonsernet Cowi og har arbeidet med en rekke samferdsels- og byutviklingsprosjekter og deltatt i veiledninger om håndtering av overvann for Statsbygg, Statens vegvesen og kommuner.

– Det første jeg ser etter når jeg går i gang med et prosjekt, er vann, sier Rainer Stange, professor i landskapsarkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han mener naturlig vann hører hjemme i ethvert boligprosjekt.

– Bekker i rør graves opp. Overvann fra tak og harde flater demmes opp og fordrøyes til nye dammer, kanaler og vannspeil, som blir vår tids hagekunst og landskapsarkitektur, sier Stange, som holder foredraget «Vannet er logikken i landskapet». Landskapsarkitekten er en av gründerne bak Dronninga landskap og reiser rundt i hele Europa med foredrag om grønne strukturer og blågrønn urbanisme.

­– Vann gir en dimensjon som ingen andre elementer gjør. Med vannet følger vegetasjon og dyreliv, som gjør prosjektene våre fruktbare, framholder Stange.

Foredrag og praktiske øvelser

«Boligplanlegging i by – Hvordan skaper vi gode bomiljøer for alle?», som arrangeres i samarbeid med Husbanken, skal være det eneste kurset i sitt slag som belyser alle aspekter ved boligens utemiljø. De som planlegger og utvikler byene våre får en enestående mulighet til å møte dyktige foredragsholdere fra ledende fagmiljøer i Norge, Sverige og Danmark.

– Vi tar opp beboernes behov, slik de kommer fram i markedsvurderinger og ønsker fra spesifikke aldersgrupper. Kurset er bygget opp med forelesninger kombinert med praktiske øvelser. Styrken ligger i den tematiske avgrensningen og en sterk, indre sammenheng mellom innleggene. Kurset er tilrettelagt for saksbehandlere, utbyggere og prosjekterende, og med god anledning til faglige diskusjoner, sier Jon Guttu, arkitekt, tidligere forsker ved By- og regionforskningsinstituttet (NIBR) og fagkonsulent for Hageselskapets boligkurs gjennom en årrekke.