Flesland renseanlegg

I fjellet sørvest for rullebanen ved Bergen lufthavn Flesland har NCC bygget ut og oppgradert Bergens største renseanlegg for avløpsvann. 

 Flesland renseanlegg 

Sted: Flesland, Bergen

Prosjekttype: renseanlegg i fjell

Entreprisekostnad eks mva: ca 650 millioner kroner

Tiltakshaver: Bergen kommune

Hovedentreprenør: NCC

Rådgiver alle fag: Sweco Norge

Sideentreprenører: Byggeledelse: Verkis (Island) | Maskinarbeider/prosessteknikk: Purac (Sverige) | Elektro: LOS Elektro | Tunnelduk: Giertsen Tunnel | Varme og sanitær: Åsane og Arna Rør | Ventilasjon: Hamstad | Luktrensing: Clairs

Underentreprenører: Betongarbeider: Allbygg Florø | Stålarbeider: Fana Stål | Rørlegger og sjøledning: Hordaland Rørteknikk | Maling og epoksy: RsV Maling & Gulv | Kraner og transport: Svanevik Transport & Utleie | Levering knuste masser: Vassbakk & Stol

Leverandører: Levering ferdigbetong: Unicon | Levering armeringsstål: Norsk Stål | Leie forskaling og hjelpemateriell: Peri Norge | Hjelpemateriell betong: Hansmark | Leie personell: Adecco og Propuro | Leie brakker og småmaskiner/materiell: Cramo

NCC har tidligere fullført bygging av Kvernevik

renseanlegg i Åsane og utvidet og oppgradert Ytre Sandviken renseanlegg i Sandviken. I tillegg er Holen renseanlegg på Laksevåg oppgradert.

Senioringeniør Arne Svendal i Bergen kommune trekker frem den store innsatsen prosjektleder Kristine Akervold i VA-etaten i Bergen kommune har gjort i sitt arbeid med både de fire renseanleggene og for Biogassanlegget i nesten ti år.

Tidligere ble cirka 20 prosent av kloakken i Bergen renset før den nådde fjordene rundt byen. Etter at alle de fire anleggene er tatt i bruk vil 75 prosent av vannet renses. Det betyr blant annet renere badevann ved byens strender. Kravet til rensing kommer fra et EU-direktiv om rensing av avløpsvann fra byområder.

Biomassene etter slamfortykning i de fire renseanleggene skal fraktes til et biogassanlegg i Rådal i Fana. Gassen som utvinnes her skal brukes som drivstoff i cirka 80 gassdrevne busser.

Grundigere rensing

Tiltakshaver er Bergen kommune. NCC utfører bygningsmessige fag i hovedentreprise og er hovedbedrift for HMS for alle fag. Ved avsluttet arbeid vil NCC ha utført cirka 200.000 timeverk. Budsjettert totalkostnad for Flesland renseanlegg er cirka 650 millioner kroner, mens NCCs entreprisekostnad er på 250 millioner kroner. Byggestart var i april 2014, og NCC er nå i ferd med å avslutte sine arbeider. Montering av tekniske installasjoner skal pågå til nyttår.

Frem til nå har renseanlegget hatt grov- og finsiler. Anleggsleder Arne Høvring i NCC forteller at det opprinnelige silanlegget har vært i drift i hele anleggsperioden. Når det nye anlegget tas i bruk blir det grovsiler, sand og fettfang, biologisk rensing, sedimentering og mekanisk slamfortykning. Det eksisterende renseanlegget på Flesland har hatt en kapasitet på 65.000 pe (personekvivalenter). Det oppgraderte anlegget blir dimensjonert for 152.000 pe.

Sju fjellhaller

Fjellanlegget består av fem parallelle haller (cirka 20x100 meter), to tverrhaller (20x200 meter) og ny omkjøringstunnel. Hallene er fra 12 til 20 meter høye. Samlet areal er på cirka 14.000 kvadratmeter. Bassengene blir inntil 10 meter dype. Det er totalt sprengt ut 180.000 kubikkmeter faste masser fra anlegget. Cirka 35.000 kubikkmeter masser er tilkjørt for opp- og tilfylling.

Det har gått med 10.000 kubikkmeter ferdigbetong og 2.200 tonn armering. Totalt 40.000 kvadratmeter forskaling er brukt. Alle konstruksjoner som kommer i kontakt med avløpsvann er støpt vanntett. Betonggulv er overflatebehandlet med epoksy og polyuretan. Anlegget har 8.000 kvadratmeter epoksybelegg.

Det er 700 meter GRP-rør med diameter fra 600 til 1.500 mm i anlegget og en 200 meters ledning av PE til sjø med diameter på 800 mm. Det har gått med 85 tonn konstruksjonsstål i prosjektet.

– Den største utfordringen i prosjektet var å få til god logistikk, sier Arne Høvring.

Krevende betongarbeid

Sivilingeniør Arne Sørås i Sweco forteller at det er strenge krav til rissvidder i betongen i renseanlegget og at den har høy armeringsintensitet.

– Betongen er støpt med forskalingsduk som sikrer tett og hard overflate med lav permeabilitet. Det er påført vannglass som virker impregnerende og tetter riss i overflaten. Vegger i plasstøpt betong er sparklet og malt to strøk. Plasstøpt gulv på grunn er påført epoksybelegg. I fjellhallene er det tunnelduk, sier Sørås.

De største utfordringene i prosjektet er ifølge Sørås komplekse betongarbeider i kombinasjon med arbeid i fjellhaller. Det har vært kontinuerlig drift i avløpet fra anlegget i anleggstiden. For å lykkes med kompliserte prosesser var det nødvendig å samordne de ulike fagene.

– Fjellhallene tilføres cirka 60.000 kubikkmeter forvarmet friskluft per time. Ventilasjonsag-gregatene har roterende varme-gjenvinner og varmebatterier forsynt fra varmepumpe, sier Sørås. Ved ekstreme sommerforhold avfuktes friskluften for å unngå kondens i fjellanlegget. Oppvarming til prosessformål skjer via varmepumpe med avløpsvann som varmekilde og elektrokjel som reserve.

Nye Kvernevik

Det er sprengt ut 140.000 kubikkmeter fast fjell for å bygge Nye Kvernevik renseanlegg sørvest i Åsane. Det er levert cirka 7.500 kubikkmeter ferdigbetong og 1.300 tonn armering til prosjektet. Renseanlegget har to basseng, hvert på 5.600 kubikkmeter (det er nesten like mye som hoved- og stupebassenget på ADO Arena til sammen). Det er etablert nytt innløp, nytt utløp og bygget et nytt administrasjonsbygg. Totale kostnader for anlegget er cirka 460 millioner kroner. Renseanlegget tar imot avløpsvann fra Haukås, Tertnes, Morvik og Flaktveit.

Ytre Sandviken

Ytre Sandviken renseanlegg er oppgradert til å rense avløpsvannet med biologisk og kjemisk rensing. Dette anlegget er mer kompakt og krever mindre areal enn de andre anleggene. Det er sprengt ut fjellhaller på 35.000 kubikkmeter, bygget nye rensebasseng og montert nytt renseutstyr. Avløpsvannet blir like rent som fra de andre anleggene. Dette anlegget har fått økt kapasiteten fra 35.000 pe til 44.000 pe. Anlegget tar i mot avløpsvann fra deler av sentrum, Skuteviken, Sandviken, Breiviken, Biskopshavn og deler av Eidsvågsneset og Eidsvåg. 


Flere prosjekter