Fatland Ølen

<p>Alle foto: Odd Kristian Stokka</p>

Fatland Ølen har investert 300 millioner kroner og har fått et av landets mest moderne produksjonsanlegg for kjøttvarer. 

 Fatland Ølen

Sted: Ølen

Prosjekttype: Tilbygg

Totalkostnad eks mva: 300 mill. kr.

Bruttoareal: 12.000 kvm

Tiltakshaver: Fatland

Byggeledelse, prosjekteringsledelse og prosjektledelse: Helgesen Tekniske Bygg

Hovedbedrift over betong: Helgesen Tekniske Bygg

Hovedentreprenør grunn, betong og prefab: Kruse Smith Entreprenør

Rådgivere: RIB: H2 Byggteknikk RIV: Ferkingstad & Alasker l RIBr: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Prosessteknikk: Skala l Ferdigbetong og sandwichelementer i betong: Ølen Betong l Spennbetong: Spenncon l Gulvbehanling og epoksy: Hummervoll Industribelegg l Taktekking og membranarbeider: Fløysand Tak l Rørlegger: Haraldseid Rør l Elektro: Helgevold Elektro l Heiser: Thyssenkrupp l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Aquatech l Grunnarbeider og utomhus: Vikedal Mur og anlegg l Automasjon: GK Norge l Sandwichelementer i stål: Paroc l Delevegger produksjonslokaler: Fresvik l Stålkonstuksjoner: MCE l Trapper og landganger: Vevle Mek 

Styreleder og teknisk sjef Inge Fatland i Fatland Ølen

forteller at utvidelsen gir langt bedre plass, noe som gir bedre arbeidsforhold, bedre forhold for dyrene og større lagerkapasitet. Anlegget har også fått det siste innen internasjonalt produksjonsutstyr, noe som betyr mer effektiv produksjon og bedre mulighet til å sikre høy produktkvalitet.

– Vi er kjempefornøyd med det nye anlegget, sier han.

Åpnet av matministeren

Helgesen teknisk Bygg har hatt bygge-, prosjekterings-, prosjektledelse og har vært hovedbedrift for bygg over betong. Kruse Smith har utført grunnarbeid, betongarbeid og montering av betongelementer i en hovedentreprise.

Den nye delen av anlegget er på 12.000 kvadratmeter, fordelt på fire etasjer. Bygningsmessige kostnader er på cirka 200 millioner kroner, mens totalkostnad på anlegget er på cirka 300 millioner kroner.

Byggestart var 1. juni 2015. Deler av anlegget ble tatt i bruk i mai i år, og 27. august ble anlegget offisielt åpnet med åpen dag og besøk av landbruks- og matminister (og tidligere kjøttskjærer) Jon Georg Dale (Frp).

Inge Fatland sier at den største utfordringen i byggeperioden var å holde full drift i det eksisterende anlegget.

Kan doble produksjonen

Første etasje rommer ekspedisjon, vaskehall for dyrebiler og ullstasjon. I andre etasje er det fjøs og produksjon. Tekniske rom ligger i tredje etasje. I kjelleren er det montert et nytt renseanlegg der vann brukt i produksjonen renses før det slippes ut.

Dyr (sauer, svin og storfe) kommer fra et område avgrenset av Ryfylke i sør, Sognefjorden i nord og Notodden i øst. Det produseres årlig 25.000 tonn kjøttvarer, fordelt på cirka 500 ulike vareslag ved Fatland Ølen. Etter utvidelsen kan produksjonen dobles. Det er cirka 350 arbeidsplasser ved Fatlands anlegg i Ølen.

Driftsleder Steinar Langøen i Helgesen Tekniske Bygg forteller at grunnen består av fjell og leire og at deler av utvidelsen står på ti meter lange betongpeler. Uteområdene på østsiden av anlegget er planert til ett plan.

Den nye delen av anlegget har L-form. I grunnen under bygget ligger det tanker for renseanlegget. Bærende konstruksjon er av plasstøpt betong, betongelementer og stål. Taket bæres av gitterdragere på 35 meter og består av q-dekker som er isolert og tekket. Fasadene består av betong og Paroc-elementer. Innvendig himlingshøyde er henholdsvis fem, seks og fem meter i første, andre og tredje etasje. Hver etasje ble tekket etter hvert som de ble fullført for å unngå fukt i bygget og for å korte ned byggetiden.

Tek 10

Hele bygget er ført opp i henhold til Tek10. Noen av etasjeskillene og noen innvendige delevegger er utført med lave U-verdier på grunn av store temperaturforskjeller mellom de ulike avdelingene. Ifølge prosjektleder Inge Olav Skåden i Helgesen Tekniske Bygg er det mye bygningsfysikk som må ivaretas på et slikt anlegg.

Alle materialer er robuste og har et enkelt renhold. Den nye delen er forbundet internt med den eksisterende delen. I neste byggetrinn skal det bygges et lager på 6.000 kvadratmeter for kjøl og frys på nordsiden av anlegget.

Kjøling skjer med kjølekompressorer basert på ammoniakk og glykol. To varmepumper brukes til å varme opp vann fra overskuddsvarme. Anlegget har balansert ventilasjon og er fullsprinklet. 


Flere prosjekter