Alnes Fyr og opplevelsessenter

Alnes opplevelsessenter i Giske kommune på Sunnmøre skal åpnes av H.M. Dronning Sonja 7. oktober. Det kan bli en spesiell åpning av et signalbygg som knapt er synlig i terrenget. Årstiden tilsier at det neppe kommer til å gå helt rolig for seg.  

 Alnes Fyr og opplevelsessenter 

BRA: 700 kvm

Byggherre: Giske kommune

Hovedentreprenør: Peab K. Nordang

Kontraktsum: 12,4 millioner kroner

Prosjektkostnad: Ca. 23,5 millioner kroner

Arkitekt: Sandbakk & Pettersen Arkitekter

Byggeledelse: Krestafor Consulting

Rådgivere:

RIB: Tømmerdal Consult l RIE: Kvalsund Ingeniører l RIV: Riksheim Consulting

Underentreprenører og leverandører

Grunnarbeider/utomhus: ACO Anlegg l Taktekking: Icopaltak l Blikkenslagerarbeider: Langvas l Brannsikring: Firesafe l Kjøkken: Bjørn Nilssen Serviceverksted l Himlinger: Moelven Modus l Ventilasjon: Energima Ålesund l Elektro: Ålesund Elektro l Flis og gulvbelegg: Nielsen & Mele l SD-anlegg: VVS Teknikk Møre l Malerarbeider: Ullevål Malermesterforretning l VVS og rør: Bravida Norge l Stålkonstruksjoner: VBBygg l Glassfasader: Valumin l Betonggulv sliping: Betongservice l Betongtrapper: Cementprodukt l Møbler/inventar: Fora Form l Byggevarer: Optimera

 Alnes ligger på Godøya, lengst vest i havet på Sunnmøre.

Island er neste stopp i vest. Det blåser nesten bestandig. Fyrstasjonen er fra 1852 og er vernet etter lov om kulturminner. Fyret har vært et landemerke og en trygghet for sjøfarende i mer enn 160 år og er fortsatt i drift, men automatisert. Giske kommune eier i dag fyrstasjonen, mens selve fyret eies av Staten.

Det maleriske fyrtårnet i seg selv, havet og nærheten både til Ålesund og flyplassen på Vigra, har gjort Alnes til et spennende og lett tilgjengelig sted å besøke. Det har ikke kommet helt av seg selv. Noen ildsjeler har løftet Alnes Fyr opp som reiselivsmål. Fyret besøkes nå av cirka 30.000 turister hvert år, nesten halvparten cruiseturister fra skip som anløper Ålesund. Trafikken har økt år for år. Inge Westad, som har vært en drivkraft i arbeidet for å få utviklet Alnes Fyr, mener trafikken kan løftes videre til 50.000 besøkende per år.

Et «usynlig» signalbygg

Mulighetene som ligger i den gamle fyrstasjonen som turistattraksjon er årsaken til at Giske kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune, med et bidrag fra Sparebanken Møre, har satset vel 12 millioner kroner i grunnfinansiering for nye Alnes opplevelsessenter. Stiftelsen Alnes Fyr er med i finansieringen med et lån som skal dekkes over driften.

Opplevelsessenteret er plassert mellom det gamle fyret og sjøen. Bygget har en stor glassfasade mot havet og innbyr dermed til en tørrskodd opplevelse av storhavet i storm – fra orkesterplass. Bygget skal brukes i ulike kulturelle sammenhenger, til møter og selskaper og til informasjon om blant annet sjø og navigasjon (Kystverket).

Bygget virker betydelig større innvendig enn utvendig. Årsaken er vernebestemmelsene for området rundt den gamle fyrstasjonen. Det aller meste av taket og veggene er dekket av jord, slik at nybygget knapt er synlig fra fyret.

For Sandbakk & Pettersen Arkitekter i Ålesund har det vært viktig å skape et anlegg som med arkitektonisk egenverdi og målestokk føyer seg naturlig inn i landskapet. Kun kafédelen vises i terrenget.

Det har vært viktig med en løsning der nybygget underordner seg fyret og kulturlandskapet. Ved å plassere bygningsvolumet inn i terrenget mener arkitekt Kjell Oscar Pettersen at det er gjort et klart grep i forhold til utstillingsarealene, som ikke har behov for dagslys.

Plasseringen av bygget er bestemt etter omfattende landskapsanalyser og vurderinger i samarbeid med kommunen og fylket.

Utfordrende oppdrag

Peab K. Nordang har hatt hovedentreprisen på Alnes besøkssenter. Distriktssjef Geir Roar Rødseth og prosjektleder Lars Ole Tomren forteller at det var byggestart omtrent samtidig med de første høststormene i fjor, 15. september. Kraftige vinder har vært den største utfordringen for entreprenøren i byggeperioden. Blant annet ble det full byggestopp da ekstremværet «Tor» dundret inn fra havet i slutten av januar i år.

Tomren forteller om til sammen én uke byggestopp på grunn av vind og berømmer bas Lennart Blomvik Furnes, produksjonsleder Marcin Bernaczek og alle de andre som har stått i vind og kulde på Alnes gjennom en lang vinter. Tross naturkreftene: Prosjektet er gjennomført uten personskader.

Geometrien på et arkitektonisk krevende bygg har vært enklere å håndtere for entreprenøren enn værforholdene, ifølge Rødseth og Tomren. Til tross for at værgudene ikke var på parti hver dag, ble bygget overlevert etter planen 7. juli i år.

Betong, glass og jord

Bygget er fundamentert på morenegrunn. Det er plasstøpte vegger. Takarealet er 2/3 betongelementer og 1/3 TRP-plater. Den delen av taket som består av betongelementer er dekket med jord over isolasjon og tekking. I takflaten er det sirkulære overlys/lyssjakter mot lokalet som skal brukes til utstillinger av ulike slag. Synlige utvendige vegger består i hovedsak av glass, trespiler og beslag.

Bygget er i én etasje, men på to plan. Det er et kafe/selskapslokale/utsiktsområde med en liten trapp ned til utstillingsområdet. Kravene til universell utforming er oppfylt både inne i det nye besøkssenteret og på uteområdet. I det gamle fyret er det derimot verre for bevegelseshemmede å ta seg fram.

Fornøyd byggherre

Nybygget har et atrium med 43 sitteplasser som skal brukes til foredrag og video/film. I tillegg kommer kjøkken, toaletter, garderobe og kontor. Nye Alnes Fyr og opplevelsessenter får en daglig leder, Anniken Aavik som allerede er på plass, og i tillegg to ansatte som skal bidra i den daglige driften.

Giske kommunes prosjektleder, teknisk sjef Olav Megrund, sier til Byggeindustrien at prosjektet er redusert en god del sammenholdt med de opprinnelige planene. Økonomien har vært en begrensende faktor.

– Sluttoppgjøret har vi ikke fått ennå. Det gjenstår også å se hvordan bygget vil fungere i praksis. Så langt er vi som byggherre veldig godt fornøyd med bygget som er realisert, sier Megrund.

I begynnelsen av september lå det an til en total prosjektkostnad på 23,5 millioner kroner.

For Peab K. Nordang er dette ikke blant de største kontraktene målt i kroner, men distriktssjef Geir Roar Rødseth i Peab K. Nordang AS på Blindheim i Ålesund sier til Byggeindustrien at kontrakten likevel har vært både stor og viktig for selskapet.

– Vi har hatt et tett og godt forhold til Giske kommune i mange år, og det å få bygge et signal bygg for hele regionen i Giske, å skape noe viktig i et vernet område som er samfunnsnyttig og som gir en næringstilvekst for kommunen, betyr mye for oss, sier Rødseth.

Opdahls idé

Det var billedkunstneren Ørnulf Opdahl som hadde idéen til opplevelsessenteret som nå er realisert. I forbindelse med åpningen 7. oktober skal det være en utstilling av Opdahl og tekstilkunstneren Sidsel Colbiørnsen i nybygget.

Inge Westad, som er sekretær for Stiftelsen Alnes Fyr, og kanskje den største av flere ildsjeler som har arbeidet for det nye opplevelsessenteret, tror at de nå har lagt grunnlaget for et godt tilbud både for turister og andre - som for eksempel skoleklasser og lokalt og regionalt næringsliv. Lokale lag og organisasjoner kan også benytte seg av lokalene. I tillegg er det skapt nye arbeidsplasser i bygda.

Fra Ålesund utover i havet til til Alnes er det en kjøretur på 20 minutter gjennom tre undersjøiske tunneler i tillegg til Giskebrua. Og det er bare 10-12 minutter til flyplassen.

– Dette gjør Alnes til et sentralt sted i regionen, mener Westad.

Han er fornøyd både med gjennomføring og resultat.

– Vi har hatt proffe folk med oss både i planleggingen og på byggeplassen. Det har egentlig gått veldig greit. Jeg kan vel bruke uttrykket at alt har gått på skinner, sier Westad.


Flere prosjekter