Stormflo oppstår når påvirkning fra været gjør vannstanden ekstra høy. (Foto: Kjell Herskedal, NTB scanpix)

Larvik-Lardal først med pilotprosjekt for klimaendringer

Hvordan vil kommunene bli rammet av flom, skred, ekstrem nedbør, stormflo og havnivåstigning i årene som kommer? 

FAKTA:

· Lov om kommunal beredskapsplikt slår fast at kommunene har ansvar for å ivareta befolkningens sikkerhet.

· Alle kommuner er pålagt å utarbeide en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) hvert fjerde år. I dette arbeidet skal man kartlegge, systematisere og vurdere sannsynligheten for uønskede hendelser, og kommunene må ta hensyn til forventede klimaendringer.

· Rapporten "Tilpasning til klimaendringer" ble utarbeidet av NGI og overlevert Larvik og Lardal kommuner i april 2016.

· Miljødirektoratet har delfinansiert pilotprosjektet for Larvik/Lardal for å støtte gjennomføringen.

· Larvik og Lardal kommuner i Vestfold blir slått sammen til én kommune 1. januar 2018.

· Tirsdag 13. september blir prosjektet presentert på et åpent seminar for næringslivet og det politiske miljøet i Larvik og Lardal. 

Hvordan sikre mennesker, bebyggelse og infrastruktur mot

følgene av fremtidens klimaendringer? Tirsdag 13. september presenteres en rapport om klimaendringer og lokale utfordringer på et seminar i Larvik kommune.

Alle norske kommuner er pålagt å kartlegge hvordan de vil bli berørt av klimaendringene i årene som kommer. NGI har utarbeidet rapporten "Tilpasning til klimaendringer", som blant annet danner grunnlaget for kommunenes helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), og for kommunenes arbeid med klimatilpasning. Studien er den første i sitt slag og er et pilotprosjekt delfinansiert av Miljødirektoratet.

- Vi har allerede nå merket klimaendringene. Skal vi være godt forberedt på morgendagens endringer i vær og klima, har vi bruk for kunnskap om temaet, og det har NGIs rapport og arbeid bidratt til. Derfor har vi også gjort dette til et satsningsområde i Larvik kommunes Klima- og energiplan, forteller Marit Vasbotten, miljøvernsjef i Larvik kommune.

Ekstremnedbør, skred, flom
I løpet av prosjektet var Larvik kommune, som i 2018 blir lagt sammen med Lardal kommune, opptatt av å belyse scenarier som ga et representativt bilde av ulike typer uønskede hendelser og mulige konsekvenser. NGI-rapporten tar for seg sannsynlige scenarier og anbefalte tiltak innenfor følgende områder i de to Vestfoldkommunene:

* Lokale ekstreme nedbørsmengder på kort tid – urban flom og erosjon.

* Skred, det vil si kvikkleireskred, jordskred, steinsprang og steinskred.

* Flom i Numedalslågen samt mindre elver og bekker.

* Stormflo og havnivåstigning.

- Hovedformålet med arbeidet har vært å gi Larvik og Lardal et best mulig faglig grunnlag for å innarbeide hensyn til naturfare og klimaendringer i kommunenes helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse, sier Carl B. Harbitz, Avdelingsleder Risiko, Skredgeoteknikk og Klimatilpasning, NGI (Norges Geotekniske Institutt) i en pressemelding.

Tirsdag 13. september vil Carl B. Harbitz fra NGI presentere resultatene av arbeidet på et seminar i Larvik for næringsliv og politikere. Seminaret handler om klimaendringer og lokale utfordringer. Knut Hj. Gulliksen og Odd Arne Bakke-Ludviksen fra Larvik kommune informerer om henholdsvis helhetlig ROS og kart som hjelpemiddel.