Må ikke dra opp stigen etter oss

Torsdag mottok finansminister Siv Jensen et brev fra Finanstilsynet med flere punkter som skal gi en mer restriktiv utlånspraksis i bankene. Her trekker de frem flere forslag de mener kan dempe den stadig økende gjeldsveksten.

I deler av landet har boligprisene steget mye den senere tiden, og over tid har nordmenns husholdningsgjeld vokst relativt kraftig. På sikt er en slik utvikling ikke spesielt gunstig, og det er derfor ikke ufornuftig å se nærmere på hvordan man kan dempe gjeldsveksten gjennom lavere boligpriser. Det er likevel stor uenighet rundt hva som vil gi en best mulig effekt.

Finanstilsynet mener man må se på utlånspraksisen, men her er det ekstremt viktig å trå helt riktig. Visse justeringer kan gi til helt feil utsalg, som kan føre til store konsekvenser både for enkeltmennesker og hele samfunnet. Man må sikre en forsiktig regulering, men samtidig må man se til at dette treffer riktig.

Det er slett ingen enkelt øvelse, noe også reaksjonene på tilsynets brev torsdag til fulle viser. Reaksjonene er mange og til dels sterke.

Noe av utfordringen er selvsagt at bildet er meget fragmentert. Utviklingen i boligprisene, og samtidig gjeldsnivået, varierer sterk fra region til region og fra by til by. I Oslo har veksten vært historisk høy, mens den andre steder har helt andre utslag. Man må derfor passe på at man ikke får en justering i utlånspraksisen utelukkende basert på utviklingen i Oslo – da vil man kunne få problematiske og unødvendige utslag, som kan føre negative konsekvenser andre steder. Derfor må man helt klart se på de store forskjellene i boligmarkedet når man skal diskutere dette nærmere.

Dessuten er det ekstremt viktig at man nå ikke bygger opp til et regime, selv om det skulle være utilsiktet, som rammer de unge førstegangskjøperne aller hardest. Det er vanskelig å lage et system som ikke også vil ramme de unge, og man må rett og slett nå ikke sette i verk retningslinjer som i prinsippet fører til at de som allerede er i markedet trekker opp stigen etter seg. Det er i dag allerede veldig vanskelig for de unge, om de da ikke har meget god drahjelp hjemmefra, til å skaffe seg egen bolig, i hvert fall i de større byene. Her er som kjent Oslo i en særstilling. Strammer man nå inn på reglene vil mange kunne oppleve det som helt umulig å kunne bygge opp den nødvendige kapital og sikkerhet for å skaffe seg sin egen bolig - som jo er en av grunnpilarene for velferdssamfunnet i Norge.

Da er det, som blant annet Obos-sjef Daniel K. Siraj peker på, langt viktigere å sørge for at boliginvestorene rammes. Det burde kunne være mulig å stille andre krav til dem som skal skaffe seg bolig nummer to, tre eller fire – og dermed ikke ramme de svakeste i boligmarkedet aller hardest.

Siv Jensen har nå en vanskelig oppgave foran seg når hun skal ta stilling til hvilke tiltak som skal innføres for å dempe prisveksten. Hun vil få mange råd, ikke minst fra byggenæringen og personer samt selskaper i boligbransjen, og vi håper hun vil lytte til disse. Men om man virkelig ønsker å dempe prispresset i Oslo; bygg flere boliger!