Arbeiderpartiet ber Solvik-Olsen om svar for Follobane-avvik

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Sverre Myrli mener avvikene som er funnet på Follobane-prosjektene er urovekkende, og krever svar fra samferdselsministeren.

Myrli, som er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen, liker ikke avvikene ved Follobane-prosjektet som Byggeindustrien omtalte i forrige uke, og viser også til at dette ikke er første gang det avsløres juks på store anleggsprosjekt.

- Jeg liker ikke utviklingen. Jeg er bekymret for hva dette kan bety for rekrutteringa til sektoren. Det er bra at jernbaneverket tar dette på alvor og at det avdekkes, men avvik på to store byggeprosjekter er to for mye, sier han til Byggeindustrien.

Han mener regjeringen er for passiv og må ta tak i dette. Myrli understreker at det er viktig at man slår ring om arbeidernes rettigheter.

– Norge har mange store byggeprosjekter på gang og vi kan ikke fortsette langs dette sporet. På det grunnlag etterlyser jeg samferdselsministeren svar på hva han vil gjøre, forteller Akershus-representanten.

Myrli har sendt følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Byggeindustrien 31. august står det å lese at Jernbaneverkets prosjektorganisasjon for utbyggingen av Follobanen har avdekket flere avvik hos underleverandører. Tidligere er det avdekket lignende avvik ved Ryfast-prosjektet. Hva mener statsråden er grunnen til at dette forekommer i så stort monn, og hvilke grep vil han sette i verk for at regler om minstelønn, pålagt hviletid og maksimalt antall arbeidstimer blir overholdt ved de mange store infrastrukturprosjektene i Norge?»

Byggeindustrien tok opp temaet med Solvik-Olsen i forrige uke, og også han uttrykte bekymring.

- Hvis entreprenører og underentreprenører på Follobane-prosjektet har jukset, er det svært kritikkverdig. Det er ikke de som har utlyst kontrakten som har gjort noe feil. Det betyr at noen aktører ikke har brydd seg, sa samferdselsministeren.