Direktoratet for sivilt beredskap (DSB) har evaluert arbeidet som ble gjort under skredulykken i Longyearbyen i desember i fjor, der to mennesker omkom da 11 hus ble rammet av skred. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Longyearbyen får ros for håndtering av skredulykke

Lokalsamfunnet i Svalbard får i en ny rapport ros for hvordan de håndterte skredulykken i desember, hvor to mennesker omkom.

– Ting kunne ikke ha vært gjort annerledes for å unngå at to personer omkom i skredet. Hovedinnholdet i rapporten er at vi håndterte situasjonen bra, men det er selvfølgelig læringspunkter som vi skal ta på alvor, sier lokalstyreleder Arild Olsen til NRK.

19. desember i fjor gikk et skred fra fjellet Sukkertoppen og rammet flere hus i Longyearbyen. To personer mistet livet, flere ble skadd og 200 mennesker ble evakuert.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har undersøkt om noe kunne vært gjort annerledes forut for og i etterkant av skredulykken.

Evalueringsrapporten leveres til Justisdepartementet torsdag formiddag. Forberedelsene til uværet, måten arbeidet ble organisert på da skredet ble utløst, samarbeidet underveis og oppfølgingen etterpå er sentrale temaer i evalueringen.

– Det er godt å se at vi karte å håndtere en slik stor katastrofe på en god måte. Det er takket være den lokale og frivillige innsatsen at vi klarte dette, sier Olsen.