Optimismen kommer

Til tross for at den mørke årstiden nærmer seg, dukker det stadig opp nye signaler om at vi går mot lysere økonomiske tider her i Norge.

Det er mange små momenter over tid som nå begynner å befeste seg som et mønster – og forhåpentligvis er bunnen nå nådd, og at hjulene nå vil begynne å gå raskere i flere markeder og over hele landet.

Like før helgen kom arbeidsledighetstallene, som var mer positive enn mange hadde forventet. Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent. Vi hører også om flere bedrifter som nå er begynt å ansette igjen på deler av Vestlandet, og oppdragene begynner sakte men sikkert å komme tilbake. Tirsdag kommenterte også Nordea sine analyser. De har den senere tiden betegnet situasjonen i norsk økonomi som litt lys, men nå beskrives den som enda lysere. Storbanken mener at det meste peker i positiv retning; oljebremsen er ikke like sterk, boliginvesteringene øker, arbeidsledigheten har nådd toppen samt at rentene fortsatt vil være lave lenge – selv om de nå ikke ser for seg en ytterligere nedjustering av rentenivået. Samtidig ser vi at forbruket tar seg opp.

I byggenæringen har man jevnt over hatt bra fart de siste måneder, selv om de geografiske forskjellene har vært større enn noen sinne. At man ser en oppgang i oppstarten av nye prosjekter, vil bare kunne forsterke en ytterligere vekst i aktiviteten – ikke minst i de områder hvor man har hatt det tyngre de siste par årene. Blant annet kan Kruse Smith nå melde om langt større boliginteresse enn kun for et par måneder siden i Stavanger.

En økende positiv holdning fra de sentrale økonomiske miljøene er positivt. Dette smitter raskt over på store deler av befolkningen, og vil dermed kunne virke selvforsterkende. Økt tro på både egen og landets totale økonomi, gjør at vi bruker mer penger som igjen øker vekstraten.

Vi skal også huske på at vi snart er på vei inni et nytt valgår. Her er det å forvente at regjeringen ønsker å skru opp investeringene, ikke minst innen infrastrukturbyggingen. Men det forventes også betydelig investering innen offentlige bygg. Dette kommer samtidig som mange har forhåpninger om tidenes grønneste budsjett, noe som kan føre til investeringer inne en oppbygging av kollektive transportmidler – samtidig som man vil jobbe for stadig grønne bygg – og vi håper dette også vil materialisere seg i en bedring av støtteordningene til eksiterende bygninger.

Mye tyder dermed på at vi går en lys vinter i møte - med en høy aktivitet innen bygg og anlegg over store deler av landet.