Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

De siste fem årene har boligprisene i Oslo steget med 51,2 prosent, mens leieprisene har økt med mindre enn 25 prosent. Leiemarkedet sakker akterut, ifølge utleiemegler.

Situasjonen er en annen i leiemarkedet enn i boligmarkedet, skriver Dagens Næringsliv. Det siste året har prisene steget 9,1 prosent på landsbasis og 16,2 prosent i Oslo. I hovedstaden har leieprisen for en toroms leilighet steget med 2,9 prosent det siste året.

– En av grunnene til at det ikke er så stor prisvekst i utleiemarkedet, er at en del investorer har kjøpt leiligheter for å leie ut, så utbudet er større. Det holder prisene nede, sier Morgen Granhaug i M3 utleie, som håndterer leieforhold for utleiere.

Sjeføkonom Kjetil Olsen og analysesjef Erik Bruce i Nordea skriver i et debattinnlegg at det er mye billigere å eie enn å leie, som er forklaringen på hvorfor boligprisene stiger mer enn leieprisene. De viser til at det fortsatt er gunstigere å kjøpe en bolig på 30 kvadratmeter til tre millioner kroner, enn å leie den samme boligen. Ifølge økonomene vil boligprisene fortsette å stige.