Høyprofilert sak skal avgjøres

Mandag ble første dag i rettssaken mellom Hæhre Entreprenør og staten ved Samferdselsdepartementet, med Skanska som partshjelp, gjennomført i Oslo byfogdembete. Med det er man ett skritt nærmere en avgjørelse i den mye omtalte saken hvor Hæhre ble avvist fra en milliardkontrakt på grunn av uenighet om leveringsadresse for anbudspapirene.

Dette er en sak som har blitt mye omtalt i byggenæringen, og en sak som vi i Byggeindustrien også har fulgt tett.

Saken omhandler i korte trekk at Hæhre Entreprenør leverte sitt prisanbud på jobben E6 Helgeland Sør, konvolutt to i et to-konvoluttsystem, i Mosjøen, mens Statens vegvesen mener det skulle blitt levert i Oslo. Hæhre mener at dette ikke ble kommunisert på riktig måte i prosessen frem mot innlevering, mens Statens vegvesen hevder at så er tilfelle. Hæhre ble avvist fra konkurransen, og Skanska er innstilt til å gjennomføre kontrakten. Dette ble påklaget fra Hæhres side, men dette ble ikke tatt til følge fra Statens vegvesens side, og Hæhre valgte dermed å gå til retten for å få til en midlertidig forføyning. Slik står saken når rettssaken går i Oslo byfogdembete. Det er satt av tre dager til saken, som både er enkel og komplisert på samme tid. Det blir nå opp til rettens formann Henning Kristiansen, å vurdere om informasjonen om flytting av leveringssted for konvolutt to ble godt nok informert.

Det har også skjedd tidligere at anbudspapirer er blitt levert på et annet sted enn lagt til grunn av byggherre - men det har ikke skjedd ofte. Oss bekjent har man tidligere heller aldri vært i nærheten av slike summer det her er snakk om. Kontrakten E6 Helgeland sør har en verdi på rundt to milliarder kroner. Hæhres tilbud er fortatt ikke åpnet, men de har tidligere fremlagt sin anbudssum, og den ligger rundt 300 millioner kroner under Skanskas tilbud. Nettopp dette ble det også gjort et poeng ut av fra Hæhres prosessfullmektig i rettssaken mandag. Mens Hæhre bestemt mener at de leverte til riktig sted utfra de opplysninger som var gitt, er staten like bestemt på at ifølge lov om offentlige anskaffelser, har Hæhre levert på feil sted, og således må avvises.

Det er mange som nå ser frem til å få en avgjørelse i saken - dette omfatter også langt flere enn de som er direkte er berørt av sakskomplekset. Sjelden ar vi sett en anbudskonkurranse engasjere så mye som dette. Kjente firmaer er representert, og selve prosjektet er også spesielt i seg selv. E6 Helgeland sør er en såkalt veiutviklingskontrakt hvor man har benyttet konkurransepreget dialog. Dette er et prosjekt både Vegvesenet og entreprenørene har sett frem til å teste ut.

Statens vegvesen har tidligere lagt opp til et løp der man skal gå over til en elektronisk levering av anbudspapirer i prosjekter som dette. Denne saken har skutt fart i disse planene - noe også flere politikere har tatt til orde for. Ingen ønsker i utgangspunktet at en slik situasjon skal oppstå, og man håper at en elektronisk innlevering skal føre til at man kan unngå anbudskrøll som dette. Andre igjen hevder dette ikke vil eliminere denne typen problemer, og at man vil få andre utfordringer knyttet til de elektroniske leveringsprosedyrene.

Det er ventet at en dom i saken vil komme en til to uker etter at retten er hevet onsdag. Da er det mange i både Statens vegvesen, Hæhre og Skanska som er spente på utfallet. Det vil få store konsekvenser, uansett utfall. Det er også nokså sannsynlig at saken vil kunne få en fortsettelse. Om Hæhre skulle vinne frem, vil både staten og Skanska kunne ha gode grunner til å forfølge saken videre – mens Hæhre ikke vil være fornøyd med at avvisningen opprettholdes og at de ikke får bli med videre.