Her må næringen plukke opp ballen

Mange i byggenæringen har over tid etterlyst nye måter å jobbe på, og flere av leddene i verdikjeden har ønsket mer tidlig involvering, større helhet tankegang og vilje til å tenke nytt og ikke bare fokusere på pris. Nå har Obos gitt dem mulighet til nytenkning gjennom sin planlagte utvikling av Ulven i Oslo.

I starten av året kjøpe Obos opp et område på 280 mål på Ulven, og her planlegger de å bygge ut rundt 3.000 boliger og 200.000 kvadratmeter næring. Det er dermed en gigantutbygging som står for døren, og dette skal skje over en periode på to tiår.

Selv om tallene i seg selv er spesielle, er nok det mest spennende selve gjennomføringsmodellen OBOS ønsker å benytte på Ulven-utbyggingen. Det vil bygge ut prosjektet som en tverrfaglig innovasjonskonkurranse. Det vil si at ulike grupperinger, gjerne bestående av arkitekter, rådgivere og entreprenører, nærmest får fritt spillerom til å komme opp med alternative løsninger på den samlede utbyggingen - som skal gi billige kvalitetsboliger til folk flest - samtidig som de skal bygge ut mange kvadratmeter næringseiendom.

Her kan altså virkelig aktørene i næringen få bruke kunnskapen og kreativiteten. Samtidig fordrer dette også til at grupperingene, som inkluderer flere ledd i verdikjeden, skal jobbe sammen for å finne frem til gode løsninger. Prosjektet skal gjennomføres som en innovasjons- og utviklingskonkurranse der fase 1 er prekvalifisering uten begrensninger. Deretter velges 3-5 aktører til å levere konsept i fase 2. Vinneren av innovasjonskonkurransen får en rammeavtale for utvikling og bygging av ett eller flere delfelt i utbyggingen.

I Sverige skal dette være gjort tre ganger tidligere, og man skal etter sigende ha lyktes godt med løsningen. Det er dermed ikke noe som skulle tilsi at dette ikke er noe man burde lykkes med på Ulven. Men da er det viktig at næringen nå plukker opp ballen og virkelig ser muligheten som ligger i dette konseptet og denne måten å jobbe på. Om Obos treffer med denne satsingen er dette noe vi kan se mer av i tiden fremover. Dette er noe de større aktørene i næringen har ønsket i lang tid. Nå har hele næringen muligheten. Vi håper både for byggherrens skyld, og for hele den norske byggenæringen, at dette er en satsing som vil lykkes og som på mange måter kan være med på å bringe næringen videre fremover.