Fra arbeidene på Portalen. Foto: Jens-Martin JohnsrudFra arbeidene på Portalen. Foto: Jens-Martin JohnsrudFra arbeidene på Portalen. Foto: Jens-Martin Johnsrud<p>Foto: Jens-Martin Johnsrud</p>Foto: Jens-Martin JohnsrudFoto: Jens-Martin JohnsrudFoto: Jens-Martin Johnsrud

Medvind for Høyden

Høyden AS har vært gjennom en spennende reise siden oppstarten i 2010. De opplever stadig økende interesse rundt sitt spesialfelt, og gjennomfører blant annet nå en større jobb for Veidekke i Lillestrøm.

Høyden bistår her Veidekke Entreprenør med å tilrettelegge for at fagarbeiderne på taket av Portalen i Lillestrøm kan arbeide trygt.

– Taket på Portalen som er under oppføring er vinklet 45 grader og dermed så bratt at glassmesteren, blikkenslageren og taktekkerne ikke kan arbeide på taket uten å sikres i tau. Vi har rigget et tausystem som fungerer som midlertidig fallsikringssystem for arbeiderne og er på byggeplassen under alt av arbeidene på taket for å bistå og være i beredskap for eventuell redning av personell på taket. Samarbeidet med Veidekke Entreprenør er veldig spennende og det er utvilsomt mange byggeprosjekter i Oslo som kan effektiviseres med bruk av arbeid i tau, mener Ola Agledahl, daglig leder i Høyden AS.

Selskapet har til enhver tid en rekke mer eller mindre spektakulære prosjekter på gang rundt om i landet.

– Vi har spesialkompetanse innen sikker ferdsel i høyden, og utfører vedlikeholds- og håndverkstjenester for tak og fasade og gir råd til mange entreprenører, eiendomsutviklere og -forvaltere, samt borettslag og kraft- og offshoreindustrien, forteller prosjektleder Erlend Siem i Høyden.

Siem fikk forretningsideen til å starte et firma som driver med tilkomstteknikk da han jobbet som industriklatrer i Nordsjøen. Nå jobber de nesten utelukkende bare for byggenæringen, og har lyktes godt med dette. Selskapet har nå 30 personer tilknyttet virksomheten, og disse utgjør cirka 15 årsverk. Selskapet omsetter for rundt 17 millioner kroner.

De aller fleste ansatte har lang erfaring som fjellklatrere, og HMS-arbeidet kommer derfor i første rekke.

– Høydens eksistens er tuftet på sikkerhet. Alle våre klatrere er kurset og sertifisert for arbeid i høyden, og vårt lidenskapelige forhold til fjellsport og klatring er med på å sette sikkerhet i fokus også på fritiden, sier Siem.

I starten omhandlet de aller fleste oppdragene å løse vanskelige oppgaver for entreprenører og eiendomsbesittere. Dette er fortsatt en stor del av virksomheten, men i løpet av den senere tiden er de i langt grad også kommet inn som rådgivere.

– Ettersom bransjen er blitt kjent med vår kompetanse har vi stadig oftere blitt innlemmet i en tidlig fase av prosjekter for å tilrettelegge for gode klatreløsninger i det ferdige prosjektet. Det kan blant annet omhandle hvordan vi kan sikre en god løsning for fasadevask ved hjelp av tau i stedet for vaskevogner og så videre. Vi merker også at flere kontakter oss for å løse utfordringer i rom med stor takhøyde innendørs, samtidig som vi kan gi råd og tilrettelegge for kompliserte entreprenøroppgaver i byggeperioden, utdyper Siem. De gjennomfører også kurs for servicemedarbeidere og vaktmestere som skal utføre ulike typer kompliserte vedlikeholdsarbeider.

De er for tiden involvert i en rekke prosjekter, blant annet på Munchmuseet og i planleggingen av Diagonale. 

Se video: