Illustrasjonsfoto

Høyre-kilder: – Folk kan godta 50 øre mer i drivstoffavgift

Norske bilister kan godta at drivstoffavgiftene øker med rundt 50 øre per liter, sier kilder i Høyre. Kutt i andre avgifter eller endring i skattefradrag kan brukes til å sukre pillen.

Sentrale kilder i regjeringspartiene bekrefter overfor Aftenposten at økt drivstoffavgift er tema på budsjettkonferansen denne uken.

– Det er dette som er den store nøtten, sier en sentralt plassert Høyre-kilde til avisen. Vedkommende mener det er mulig å få folk til å akseptere at avgiften på bensin og diesel øker med rundt 50 øre.

Venstre har gjort det klart at neste års budsjett må innebære et såkalt grønt skifte i skatte- og avgiftspolitikken, noe partiet mener er svært vanskelig å få til uten å øke drivstoffavgiftene. For Frp, som tidligere har satt foten ned for en slik økning, vil det trolig sitte langt inne å akseptere det denne gangen.

Internt i de fire samarbeidspartiene snakkes det om ulike måter å kompensere for dyrere drivstoff på. Det kan innebære avgiftskutt, å innføre et nytt skattefradrag eller endre på eksisterende avdrag – eller en kombinasjon av flere tiltak.