Venstre vil styrke vernet av dyrket og dyrkbar jord. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre-komité foreslår byggeforbud på dyrkbar jord

I forslag til nytt partiprogram for Venstre, er et av de mer radikale forslagene å forby bygging på dyrket eller dyrkbar mark.

Partiet vier et eget kapittel i programforslaget til primærnæringene og deres rolle i det grønne skiftet, skriver Nationen.

– Dette er et kapittel som viser at landbruk og fisk er helt avgjørende for at vi skal lykkes med et grønt skifte og få bioøkonomien til å fungere som normalt, sier nestleder Terje Breivik i Venstre. Han sier programmet representerer en politikk «som framhever verdien av å ta vare på småskalalandbruket».

I tillegg kommer altså et radikalt forslag for å styrke jordvernet: forbud mot bygging på dyrket – og dyrkbar – mark.

– Det er ett av de forslagene som det blir spennende å teste ut i partiet. I programkomiteen var det et sterkt ønske om å skjerpe jordvernet, forklarer Breivik.

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag er glad for at Venstre setter vern av dyrket jord høyt. Men han tar noen forbehold når det gjelder punktet om at også dyrkbar jord skal vernes.

– Det er også en viktig retning i debatten, og vi har sympati for retningsvalget, men vi trenger nok noen avklaringer konkret på hvilke parametere som skal ligge til grunn for en sånn vurdering, sier Bartnes.