Konsernsjef Daniel Kjøberg Siraj i OBOS. Foto: Sindre Sverdrup StrandKonferansier Anne Lindmo.Konferansier Anne Lindmo og konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj under OBOS Boligkonferanse.Arkitekt Dorte Mandrup.

OBOS-Siraj om boligkvalitet: - Menneskene, ikke arkitektene som bestemmer

OBOS Boligkonferanse 2016 tok for seg arkitekturens betydning for god og prisriktig boligutvikling.

Konsernsjef Daniel Kjøberg Siraj avsluttet OBOS Boligkonferanse, som tradisjonen tro ble holdt i Den norske opera og ballet i Oslo tirsdag. Her samlet han trådene fra en konferanse som tok for seg arkitektur og byutvikling.

− Arkitekturen, arkitektene og byggekostnadene er alle en del av det felles bildet på hvordan vi kan oppfylle fremtidens boligbehov, summerte han.

Tid for nytenking

Konferansen, som tidligere på dagen hadde hatt både arkitekter og byutviklere på scenen, ble avsluttet av Siraj med innlegget «En tid for nytenkning. Hvorfor utfordrer OBOS arkitektstanden?».

Her tok OBOS-sjefen for seg en rekke ikoniske, og ikke nødvendigvis bejublede, OBOS-prosjekter i Oslo, og så på hva som, i hans mening, gjorde dem til gode innslag i hovedstaden.

− Det er vel ingen som reiser seg og roper hurra for de enkelte byggene på Lambertseter, men hvis vi hever blikket ser vi et helhetlig område. En bolig på Lambertseter er i dag nesten dyrere enn en på Nordstrand, og det er fordi de riktige menneskene bor der. Hvis vi ikke klarer å få boligene vi bygger, til å fungere som rammer for det virkelige liv, kan vi ikke lykkes, sa Siraj.

Med det i tankene er det ikke nødvendigvis pengene som bestemmer suksessen til et utbygingsprosjekt.

− Jeg mener man må ha krav til uteareal, og det skal være sol der, men definisjonen av kvalitet kan ikke måles på soltimer, men heller opplevelsen av kvalitet. Det er vi som mennesker som definerer om dette er et trygt og godt sted å bo, ikke arkitektene, slo han fast.

− Ikke museum

Han advarte også mot å tviholde på det gamle i møtet med endrede boligbehov.

− Vi kan ikke bo i et eller annet arkitekturmuseum, og vårt utgangspunkt er at byområder må forandre seg. Det handler om å fornye seg, og OBOS må også fornye seg for å møte fremtiden, avsluttet Siraj.