Foto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / JernbaneverketFoto: Jostein Egeli / Jernbaneverket

Se nye Launes bru 1 løftes på plass

Launes bru 1 på Jærbanen ved Egersund ble denne helgen skiftet ut med ei splitter ny stålbru.

Det skriver Jernbaneverket i en pressemelding på sine nettsider denne uken.

Gamle Launes bru 1 på 105 tonn ble i løpet av helgen heist ut og erstattet av ei ny bru på 220 tonn.

Den gamle fagverksbrua Launes 1 ble løftet ut av jernbanetraseen over Launes-sundet ved Egersund, og ei ny bru på 220 tonn ble løftet på plass samme sted. Operasjonen gikk, ifølge Jernbaneverket, helt som planlagt, og den nye brua var på plass tre timer før skjema søndag. I løpet av mandag ble det lagt ballastpukk, sviller og skinner, og kontaktledning og signalanlegg ble montert slik at togtrafikken kunne starte tirsdag morgen.

Den nye stålbrua ble produsert ferdig på Aker Solutions’ verft i Egersund, og fraktet på lekter ut til Launes. Den nye brua har samme lengde som den gamle, 34,5 meter. Løfteoperasjonene ble utført med et stort sjøgående kranfartøy, og det er Aker Soltions som har hatt kontrakten både på byggingen av den nye brua og på operasjonen med å skifte ut gammel bru med den nye.

Det har, ifølge pressemeldingen, vært en omfattende vedlikeholds- og fornyelsesinnsats på flere banestrekninger denne helgen. På Dovrebanen i Gudbrandsdalen er flere mindre stålbruer byttet ut med betongbruer, slik at sporet har fått gjennomgående ballast og bedre standard. Det er samtidig gjennomført vedlikeholdsarbeider flere steder fra Tangen i sør til Brennhaug i nord. På Sørlandsbanen er det utført arbeider mellom Mjøndalen og Kongsberg, blant annet i forbindelse med et veganlegg ved Darbu i regi av Statens vegvesen der en ny undergang ble lagt inn. Også på Gjøvikbanen og Østfoldbanen er det utført større vedlikeholdsarbeider denne helgen, blant annet på Sarpsborg stasjon. For den nye Follobanen (Oslo S – Ski) er det utført arbeider både ved Loenga nær Oslo S og ved Ski. 

Se timelapse av bruutskiftingen