Lillehammer vgs avdeling sør

Etter å ha blitt oppgradert for 150 millioner kroner, framstår ærverdige Lillehammer videregående skole avdeling sør som en moderne skole.

Fakta

Lillehammer videregående skole avdeling sør

Sted: Lillehammer

Prosjekttype: Skolebygg

Byggherre: Oppland fylkeskommune

Bruttoareal: Nybygg 3.700 kvm, rehab 9.000 kvm

Totalentreprenør: Veidekke

Kontraktssum eks. mva.: 150 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektkontoret Atelier 4

Byggherreombud: Graff Bygg Consult

Byggherrerådgivere: MAP Arkitektur (arkitekt tidligfase) VSO Consulting, Norsk Storkjøkken og Norconsult. Kunstkonsulent: Ansgar Ole Olsen

Rådgivere: RIB og RIE: Norconsult (RIB tidl. BraCon) l RIBr: Fokus Rådgivning l ITB: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og utomhus: S&B Stenersen l Varme og sanitær: GK Rør l Elektro: Skogvang Installasjon l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Otis l Rivearbeider: Narmo Betongsaging l Tele, data og svakstrøm: TeleData Øst l Miljøsanering: Isoteks Miljø l Kran og transport: Nordic Crane l Maler: Malemestrene l Mur og flis: Delphin & Klashaugen l Stålkonstruksjoner: Smitek l Rørisolering: Isoco l Brannsikring: Firesafe l Himlingsarbeider: Tøftum Innredning l Gulvavretting: Mjøs-Produkter l Støpte gulvbelegg: Silikal NordVest l Adgangskontroll og lås og beslag: Certego l Parkett: Bo Andren l Radonsikring: Radonmannen l Terrazzoarbeider: Respo Terrazzo l Taktekking: IcopalTak l Kjøle- og fryserom: Huurre l Storkjøkken: Berg og Dahl l Glass og aluminium: Profilteam l Rekkverk og trapper: Brødrene Midthaug l Automatikk: Sauter l Prefab trapper: Opplandske Betongindustri l Byggvask: Joto Renhold l Sportsgulv: Egas Sport l Lab. Innredning: Kilab l Byggevarer: Optimera l Ståldører: Atlas Industrier l Laminatdører: Jeld-Wen l Ferdigbetong: Betong Øst l Oppmåling: Bang Oppmåling l Limtrekonstruksjoner: Splitkon l Hulldekker: Spenncon l Solavskjerming: Scandic l Porter: Aktiv Montasje

Den eldste bygningsmassen på Lillehammer videregående skole avdeling sør er 160 år, og det er ikke til å stikke under en stol at deler av undervisningsarealene og fasilitetene ved skolen har vært et lite stykke unna moderne standard de siste årene.

– Nå har vi løftet standarden voldsomt. Det betyr enormt mye for både elever og lærere på skolen, sier prosjektleder Frode Rønning i Oppland fylkeskommune.

Veidekke har hatt en kontrakt på 150 millioner kroner i prosjektet, som både innebærer nybygg på 3.700 kvadratmeter og varierende grad av rehabilitering og oppgradering av den eksisterende bygningsmassen på cirka 9.000 kvm.

To nye linjer
Også utbyggingen av Lillehammer videregående skole avdeling sør er utløst av omorganisering av de videregående skolene i byen. Mesna videregående skole ble lagt ned i januar 2016 og de to linjene restaurant- og matfag og service og samferdsel flyttet inn i rehabiliterte lokaler på avdeling sør i februar 2016. Gjennom prosjektet er kapasiteten ved skolen økt fra 570 til 750 elever og skolen er dimensjonert for 110 ansatte.

Nybygget, som er passivhus, er på tre etasjer og består av en stor idrettshall, styrkerom, dansesal, gymsal, garderobeanlegg, grupperom og seks klasserom. Det er også bygd et nytt mellombygg av glass, nytt inngangsparti i den nedre fløyen og ny miljøstasjon.

Det er også gjort omfattende tekniske oppgraderinger i hele skolen med ny ventilasjonsløsning og oppgradering og ombygging av det elektriske anlegget til 400 V. Også brannalarm- og nødlysanlegg er skiftet ut på skolen.

– Når det gjelder rehabilitering av eksisterende bygningsmasse har det variert fra omfattende i den øvre fløyen til lettere oppussing i mellomfløyen og større oppgradering i den nedre fløyen, forklarer Cato Berntsen, anleggsleder i Veidekke.

I den øvre fløyen er det etablert ny kantine hvor det tidligere var gymsal i andre etasje, mens det i første etasje er bygget et nytt kjøkken for restaurant- og matfag.

Grov ombygging
Denne delen av prosjektet var helt klart den største usikkerheten i prosjektet. Det har vært tung og grov ombygging av gammel bygningsmasse hvor det ble pigget, saget og revet ut i de to nederste planene og vi hadde en gravemaskin inne bygget. Narmo betongsaging har utført en formidabel rivejobb her, sier Berntsen.

Nødvendige forsterkninger av gjenstående bygningsmasse er utført med stålkonstruksjoner.

I den øvre fløyen ble det plasstøpt et nytt gulv og etasjeskille mellom kjøkken og kantine.

Grunnarbeidene for nybygget ble mer omfattende enn entreprenøren hadde forutsett. Forundersøkelsene tilsa fast fjell på tomta. Derimot støtte Veidekke på mjøsmorene, og det måtte graves ut 12.000 kubikkmeter løsmasser før fundamenteringsarbeidet kunne starte sommeren 2015.

– Dette medførte at vi tapte 3-4 uker, men dette ble hentet inn i løpet av høsten i fjor, sier Berntsen.

Arkitektur med harmoni
Selve oppføringen av nybygget gikk svært bra. Bygget har bærekonstruksjon i stål og betong. I taket på idrettshallen er det seks limtredragene på 22 meter. Bygget har fasade med trekledning i furu, glass og teglstein. Det er også benyttet kobberbeslag på ned nye teglsteinsfasaden.

MAP Arkitektur var byggherrens arkitekt i skisse- og forprosjekt , mens det lokale arkitektkontoret Atelier 4 har vært entreprenørens arkitekt i totalentreprisen.

– Jeg synes arkitektene har lykkes med å skape en arkitektur som gjør at den moderne bygningsmassen harmoner godt med den gamle bygningsmassen, sier Rønning.

Alle fasader på eksisterende bygningsmasse er vernet.

– Passivhuskravet for bygget betyr at vi har hatt fokus på tetting og kuldebroer fra første dag. Bygget er trykktestet og oppnådde et resultat på 0,4 luftutskiftninger per time, opplyser han.

Idrettshallen har kombielastisk sportsgulv, mens gymsalen har punktelastisk sportsgulv.

Omfattende elektroarbeid
Veidekke har gjennomført alt av betongarbeider og innvendige og utvendige tømrerarbeider med egne fagarbeidere, i tillegg til all gipsmontasje.

– Vi har på topp hatt 25 egne arbeidere på prosjektet og på det mest hektiske på vårparten har det vært 70 personer i arbeid på skolen. Det har vært veldig mye arbeid med tekniske anlegg og elektro er den største underentreprisen i prosjektet, opplyser han.

Utomhus har det blitt lagt ny asfalt og steinlagt i skolegården og etablert ny parkeringsplass på nordsiden av skolen. Skolen har fått 150 nye sykkelparkeringer i tillegg til mopedparkeringer.

Samarbeid og dialog nøkkelen til suksess
Rønning sier at driften ved skolen har gått bra gjennom byggeperioden.

– Samarbeidet mellom skolen, entreprenør og byggherre har vært veldig bra gjennom hele prosessen. Det har selvsagt tidvis vært en del støyende arbeider, men det har vært en god dialog og alle involvere har dratt i samme retning, sier han.

Byggherren er også fornøyd med kvaliteten og resultatet av prosjektet.

– Veidekke har gjennom hele prosjektet vist at de ønsker å levere et godt resultat. Vi har hele tiden hatt fokus på å ta raske beslutninger og få ting unna fortløpende. Det har blitt veldig god finish, og jeg vil spesielt trekke fram idrettshallen som har blitt veldig flott, sier han.

Anleggsleder Berntsen i Veidekke mener det ikke har vært mange skjær i sjøen i prosjekter.

– Vi har hatt med oss underentreprenører og leverandører som har bidratt til et godt resultat. Nøkkelen til suksess for prosjektet er godt samarbeid, god dialog og at alle har jobbet for det samme målet, fastslår han.


Flere prosjekter