Holmedalen

På Kleppestø på Askøy har Backer Bolig AS ført opp fire bygg med til sammen 32 leiligheter.

Fakta

Holmedalen

Sted: Askøy

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Totalkostnad inkl mva: 89 mill

Tiltakshaver: Backer Bolig

Byggherreombud: Fylkesnes

Totalentreprenør: Byggmester Hitland

Arkitekt: Tysseland Arkitektur

Rådgivere: RIB: Rådgivende ingeniør Asbjørn Danielsen l RIV: Cowi, VVT og B. O. Rør og Elektro l RIE: B. O. Rør og Elektro l RIGeo: Multiconsult l RIBr: Sweco l RISprinkler: Sprinkler Vest l RI Bergteknikk: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Fjellsikring: Interhandling l Grunnarbeider: Rune Nordahl Entreprenørforretning l Anleggsgartner: Tommys Hage og Anlegg l Betong- og stålarbeid: Thorsteinsen Entreprenør l Ferdigbetong: Brødrene Borgen l Betongelementer: Spenncon l Gulvstøp/tynnavretting: Betonggulv l Q-dekke: BSI l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer/balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Innerdører: Swedoor l Blikkenslager: Beslag og Balkonger l Maler, interiør, rekkverk, ytterdører, parkett, flis og ståltrapper: Format Gruppen l VA, Rør og Elektro: B. O. Rør og Elektro l Ventilasjon: VVT l Heiser: Ing Stein Knutsen l Sprinkler: Sprinkler Vest l Lås og beslag: Bergen Låsservice l Kjøkken og garderobe: HTH l Byggevarer: Optimera

Holmedalen føyer seg inn i rekken av særpregede boligprosjekter Backer Bolig har ført opp. Mest spesielt her er toppleiligheter over to etasjer og de trekledde fasadene.

Prosjektet er tegnet av Tysseland Arkitektur og ført opp i en totalentreprise av Byggmester Hitland. Samlet areal er 3.900 kvadratmeter, der cirka 3.100 kvadratmeter er boligdel og 800 kvadratmeter er garasje. Samlet kostnad er 89 millioner kroner, inkludert merverdiavgift, og leilighetene ble overlevert i august i år.

Tomten er på cirka tre mål og sterkt skrånende. Det er sprengt ut 16.000 kubikkmeter faste masser, som ble kjørt ut på 2.500 lastebillass.

– Den trange og bratte tomten med begrenset tilkomst og lagerplass har stilt store krav til god logistikk i prosjektet. Materialer ble levert når de skulle brukes, sier prosjektleder Per Terje Bolstad i Backer Bolig.

Utsikt
De 32 selveierleilighetene, som er fordelt over fire bygg, knyttes sammen av ett felles trappe- og heishus av glass.

– Selve tomten ligger i en sydvestvendt skråning, noe som sikrer god utnyttelse av utsikten og sikrer alle leilighetene utsikt mot Bergen sentrum, Byfjorden og nærområdet på Holmedal, sier arkitekt Magnar Tysseland i Tysseland Arkitektur.

Prosjektet får en høy sokkel- etasje med parkering under tak, med heis opp til øverste etasje. Fasaden er utført med trekledning og enkelte sprang, samt variasjon med fargebruk som sikrer bygget et spennende fasadeliv. Leilighetene har høye glassfelt og skyvedører mot balkong, og beboere disponerer også felles takterrasser.

– Samtidig som tomtens karakter har gitt prosjektet et spennende utrykk, og ikke minst luft og utsikt, har det også til tider vært utfordrende for både arkitekt og byggherre å sikre gode løsninger i prosjektering og utførelse. Terrengforholdene på et prosjekt som dette er komplisert, men gjennom et godt samarbeid mellom alle parter har dette vært en spennende utfordring, sier Tysseland.

Ti med to etasjer
Boligene strekker seg fra 72 til 101 kvadratmeter i størrelse, og snittpris per kvadratmeter ved salg var cirka 45.000 kroner.

Alle leilighetene har universell utforming og egne terrasser. De ti toppleilighetene går over to etasjer og har to terrasser hver. På taket av bygg A er det en stor felles takterrasse, og fra leilig-
hetene er det utsikt mot Sandviken, Bergen sentrum, Fløien, Ulriken og Laksevåg. Alle leilighetene har biloppstillingsplass i parkeringsanlegg. Fra Holmedalen er det et par minutters gange til Kleppestø sentrum der det er et stort kjøpesenter og hurtigbåt til Bergen.

Tek10
Byggene er rektangulære. Hvert bygg har fire etasjer. Øverste etasje i de fremste byggene er på samme nivå som laveste etasje i de bakenforliggende byggene. Heisgruber er støpt vanntett. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, supplert med noen stålsøyler. Andre etasje i toppleilighetene har kompakttak med q-dekker, isolasjon og takbelegg.

Fasadene er kledd med royalimpregnert trekledning og har aluminiumsbelagte vinduer, noe som gir lang levetid og minimalt behov for vedlikehold. På terrassene er det innslag av hvitt, gult, oransje og rødt. Flere av terrassene har omramminger. Det er parkett på de fleste gulv og flis på våtrom. Fellesarealer er flislagte,

Holmedalen er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med konvektorovner basert på varmepumpe. Det er elektrisk gulvvarme på baderom. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning med virkningsgrad på 85 prosent.


Flere prosjekter