Oppgradering og rehabilitering av eksisterende bygninger

StedOslo, Norge
ArrangørNBEF og TFSK
Fra11.10.2016
Til12.10.2016
TidspunktTirsdag kl 9.00 - onsdag kl 15.30

Uansett konjunktursvingninger i samfunnet så skal vi alltid ha bygninger som fungerer i forhold til de krav vi stiller. Imidlertid er det en kjensgjerning at en stor andel av bygningsmassen, og annen infrastruktur, har et stort akkumulert oppgraderingsbehov.

Målsetting med kurset er å gi deltagerne en større innsikt i utfordringene, samt få et bedre utgangspunkt for hvordan gjennomføre en strategisk analyse for den enkelte bygning. I tillegg går vi mer i dybden på konsekvenser og forutsettinger for ombygging, også belyst gjennom eksempler.

Oppgraderingsbehovet kan grovt sett deles inn i fire forhold som følge av:

• Utsatt vedlikehold og derved etterslep

• Endringer i organisering og prosesser av det som foregår i bygningene, og derved uhensiktsmessig arealfordeling

• Nye myndighetskrav innen miljø med fokus på energi

• Klimaendringen som gir nye påkjenninger i fremtiden

Regjeringen har, gjennom bla rapporten «Bygg for framtida – miljø- og handlingsplan 2009-2012», Stm 28 (2011-2012) «Gode bygg for eit betre samfunn» og energimeldingen, EU-direktiver og Stm 25 (2015–2016) «Kraft til endring — Energipolitikken mot 2030», beskrevet ambisjoner og strategier som vil ha stor betydning for oppgradering av bygningsmassen. Det antydes et sparepotensiale på 8-10 TWH innen 2020-30.

Muligheter og konsekvenser av tiltak i eksisterende bygg vil være forskjellig alt avhengig av byggeteknikk og byggeskikk fra ulike tidsperioder. Også konsekvenser av klimaendringer må også ivaretas. Alle disse forhold må tas hensyn til.

Foredragsholder: Svein Bjørberg, Multiconsult

Påmeldingsfrist: 13. september

Program og påmelding