Statsminister Erna Solberg (H), kronprins Haakon og olje – og energiminister Tord Lien (Frp) møtes igjen under årets Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger. Her fra forrige messe, i 2014, med Stavanger-ordfører Christina Sagen Helgø i bakgrunnen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

ONS vil bidra til gode overganger i energibransjen

Oljemessa i Stavanger setter i år rekord med nærmere 450 foredrag. Alt handler om overgangen til en ny verden tilpasset klimautfordringer og miljø og behovet for lederskap.

– Det vil være den viktigste energikonferansen i Europa i år, sier administrerende direktør i Offshore Northern Seas (ONS), Leif Johan Sevland.

På folkemunne en oljemesse, men etter hvert en internasjonal møteplass for energibransjen, arrangert annethvert år.

– I 2010 hadde vi 80 foredrag, nå nærmer vi oss 450. I 2012 satte vi publikumsrekord med 60.000 besøkende, i 2014 var det ny rekord med nesten 92.000, sier Sevland.

Han tviler på ny rekord i antall besøkende i år. Rett etter ONS 2014 begynte oljeprisen å falle, nesten 40.000 jobber er forsvunnet i bransjen.

Det er behov for overgang til en ny tid:

– Årets tema er transition, eller overgang, og er tredelt: Overgang til en ny markedssituasjon med strammere kostnadskrav, overgang til en ny energimiks med mer fornybar energi og hvordan lede og vise vei i overgangstider.

Kongelig

Dørene åpner tidlig mandag morgen, men den offisielle åpningen er først klokka 11. Dit kommer kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg (H) for å si noen ord, i likhet med konsernsjef Eldar Sætre i Statoil, Pulitzerpris-vinner og energiekspert Daniel Yergin, og toppsjefene Ryan Lance, Ben van Beurden og Pedro Parente i henholdsvis ConocoPhillips, Shell og Petrobras. Det er bare begynnelsen.

– Vi har aldri før hatt så mange og tunge navn. Vi har også en utrolig bredde, sier Sevland og lister opp formel-1-kjører Marcus Ericsson, som skal snakke om å ta livsviktige avgjørelser på tusendeler av et sekund, nederlandske Boyan Slat, som har funnet opp et rensesystem for søl i havet, tidligere ledere fra CIA og MI6 og en superhacker.

– Hva er de største trekkplastrene?

– Å nei, det er som på julaften, du kan ikke reise deg og bare takke for én gave.

Med verdighet

I tillegg til foredragene og seminarene er det over 1.000 utstillere der. Mye av glamouren fra tidligere messer er tonet kraftig ned.

– Antall mottakelser og arrangementer rundt ONS er fremdeles stort, ikke langt unna tidligere. Men næringen har vært gjennom en tøff periode, mange har mistet jobben, så nå må dette gjøres med verdighet, mange tenker på kostnadene. Samtidig er dette Norges største næring i mange, mange år framover. Vi må vise at vi tror på denne næringen. Vi skal ikke slå av lyset i morgen, sier Sevland.

I samme åndedrag sier han at det er viktig å vise alle mulighetene for unge og studenter. Det er også lagt opp til presentasjoner med tanke på å overføre teknologi til nye områder:

– Offshore teknologi kan for eksempel brukes til havvindmøller. Og NASA kommer i år, med et omfattende program. De skal vise teknologi de har, men også se hva romfart har å lære fra bransjen i Nordsjøen.