Sven Chr Ulvatne og Eirik GjelsvikKristian ReinertsenSven Christian Ulvatne og Kristian ReinertsenGunnar ThorenfeldtRundt 200 personer deltok på samlingen.Stort engasjement rundt Verdispillet.

Backe-ledelsen samlet seg rundt HMS og etikk

Onsdag og torsdag var 200 av BackeGruppens ledere samlet til Backekonferansen 2016 - hvor etikk, seriøsitet og verdier sto sentralt. 

HMS-arbeidet kan aldri prioriteres høyt nok, og ledelsen i konsernet hatt blant annet fått inn Kristian Reinertsen, tidligere toppsjef i Reinertsens landbaserte bygg- og anleggsvirksomhet, til å fortelle om hans erfaringer fra den tragiske ulykken ved Rotvollhaugen bru tilbake i mai 2013. Her omkom to personer da brua raste sammen under støpearbeid.

Dette var en ulykke som fikk stor nasjonal oppmerksomhet, og som gjorde et sterkt inntrykk på alle som var involvert.

- Selvsagt var det de etterlatte som hadde det tøffest både like i etterkant av ulykken og nå som det har gått noe tid. Men denne ulykken har naturligvis også påvirket oss som arbeidet i selskapet, fortalte Reinertsen foran de 200 tilhørerne i salen. Han legger ikke skjul på at det var meget tøft også for ham personlig. Som ung leder av selskapet måtte han ta ansvar og håndtere en stor krise.

RØH
Reinertsen kom også med en oppfordring til byggherrer og hovedentreprenører med bakgrunn i sine erfaringer fra ulykken.
- Vær krevende, etterspør informasjon, vær synlig på byggeplassen, og ikke minst bidra til å forsterke de positive tiltakene og handlingene. Som et ledd i dette innførte vi begrepet RØH; rapport om ønsket hendelse. Det er også mulig å trekke frem det positive innen HMS-arbeidet. Vi kåret blant annenhver måned det beste HMS-initiativet, sier han.

Seriøsitet
For å sette fokus på svart arbeid hadde Backe fått inn Gunnar Thorenfeldt, som tilhører gravegruppa i Dagbladet, til å fortelle om hans erfaring rundt det svarte markedet i næringslivet og byggenæringen. Ikke overraskende kunne han komme med flere til dels sjokkerende beretninger om det svarte markedet i Norge. Folk utnyttes på det groveste, og mange tjener store penger på situasjonen. Dette går utover både enkeltmennesker, men også konkurransen i markedet.

- Kjeltringene er langt mer profesjonelle enn de seriøse i å lage papirer som ser bra ut – og tilsynet som gjennomføres i dag er veldig papirbasert. Mange tjener fortsatt meget godt på å jobbe svart i Norge. Det er små konsekvenser om man blir tatt – og det er liten sjanse for å bli tatt. Hele bransjer blir ødelagt, mener Thorenfeldt.

Han kom med en oppfordring om å snakke med folkene på gulvet, de som utfører jobbene, om man virkelig vil få frem sannheten.

- Snakke med folkene – ikke stol på papirene. Selvsagt er det viktig å være observant, og ikke fokuser utelukkende på lavest pris, oppfordret han.

Verdispillet
De to eksterne foredragsholderne satte agendaen for den videre samlingen for de mange Backe-lederne.

- Vi har allerede innført maksimalt to ledd for underentreprenører og leverandører. Fra 1. januar skal vi prekvalifisere alle underentreprenører gjennom Backe-metoden i Startbank, forteller adm. dir. i Backe Entreprenør, Sven Christian Ulvatne, for å illustrere noe av seriøstetstiltakene konsernet jobber med.

For å få alle lederne på konferansen med seg til å komme frem med nye tanker og ideer rundt HMS- og seriøsitetsarbeidet, måtte alle i salen påp konferansen delta aktivt.

- Vi fant ut at vi ville gjøre dette på en litt annerledes måte. Vi leide inn et selskap som skal bidra til å skape mer engasjement, gjennom noe som kalles Verdispillet. Her må alle delta aktivt, og det er en fin måte å få frem nye ideer på, mener konsernsjef Eirik Gjelsvik i BackeGruppen.