Foto: Statens vegvesen

Åpner stort gang- og sykkelveiprosjekt i Gjerdrum

Mandag 29. august åpner Statens vegvesen ny gang- og sykkelvei mellom Bråtasletta og Ask i Gjerdrum kommune.

Strekningen mellom Bråtasletta og Ask har frem til nå manglet et tilbud for myke trafikanter. Dette har blant annet betydd at skolebarn har måttet benytte buss langs strekningen, på grunn av trafikkfarlig skolevei. Et ordentlig gang- og sykkeltilbud mellom Bråtasletta og Ask har derfor lenge vært et høyt prioritert veitiltak i Gjerdrum kommune.

Med den nye veien har Statens vegvesen og Akershus Fylkeskommune bedret både framkommelighet og trafikksikkerhet for myke trafikanter langs strekningen. Den nye gang- og sykkelveien innpasses i et overordnet gang- og sykkelveisystem langs fylkesveg 120, og inngår i programmet «Trygging av skoleveger» i Akershus.

Plangrunnlag

Arbeidet med reguleringsplanen ble startet opp i 2007/08, med Hjellnes Consult AS som konsulent for reguleringsplanen. Det ble i starten av planleggingen gjennomført forprosjekt både på strekningen Bråtesletta–Ask og på den tilstøtende strekningen i sør, Leikvoll–Bråtesletta, for å avklare sidevalg for gang- og sykkelveien. Konklusjonen ble at gang- og sykkelveien skal ligge på vestsiden av fv. 120 også i mulig videreføringen mot Skedsmo.

Reguleringsplan ble vedtatt 16.06.2010. Arbeidet med byggeplanen og konkurransegrunnlaget startet i august 2013 med islandske EFLA som konsulent.

Statens vegvesen har vært byggherre på vegne av Akershus fylkeskommune.

Park & Anlegg AS har vært entreprenør.

Det er bygget 2 km ny gang- og sykkelvei langs fylkesveg 120, mellom fv. 426 Frognerlinna og Ask i Gjerdrum kommune. Samtidig med byggingen langs fv. 120 er det bygget 0,5 km ny gang- og sykkelvei langs fv. 427 Myragutua fra Almvegen til Kulrudgutua like nord for Ask sentrum. Totalt gir dette 2,5 km ny gang- og sykkelveg langs fylkesveg.

Litt over 70 mill. kr er investert i veidelen ved de to prosjektene og 6 mill. kr av kommunen i VA – totalt om lag 76 mill. kr.

Ved eksisterende rundkjøring sør for Ask sentrum er det anlagt innfartsparkering for 40 biler og i tilknytning til Bråtesletta bussholdeplass er det anlagt 7 plasser. Ved Bråtestubben er ny gangkulvert bygget for planskilt kryssing av fylkesvegen.

På hele strekningen langs fv. 120 og fv. 426 er det anlagt nytt kommunalt vann og avløpsanlegg (ca. 3 km) og ny pumpestasjon for spillvann.