Positivt med strengere krav fra Vegvesenet

Statens vegvesens avdelingsdirektør Bettina Sandvin bekreftet i forrige uke at de kommer til å skjerpe inn på kravene som omhandler entreprenørenes antall egne ansatte om de skal jobbe på etatens anleggsprosjekter. Dette er positive signaler fra Norges største landbaserte utbygger.

I dag krever Statens vegvesen i sine kontrakter at entreprenørene skal ha en andel på 25 prosent egne ansatte om de skal ta på seg jobber for etaten. Flere har pekt på at dette er i minste laget, og har jobbet for å heve tallet. Nå har Statens vegvesen bekreftet at dette er noe de vil gjøre.

Hvor høyt de vil sette kravet er ennå ikke bestemt. Sandvin uttalte overfor Byggeindustrien at de ønsker å ta diskusjonen med bransjen for å komme frem til et riktig tall. Dette høres fornuftig ut. Det kan også være lurt å ta en slik økning gradvis, slik at markedet kan tilpasse seg – men det er samtidig viktig at dette ikke trekker for lenge ut. Man bør så raskt som praktisk mulig komme opp på det riktige nivået – så får vi se hvor grensen settes. Enkelte har pekt på at et krav på 40 prosent burde være rimelig, og vi tror dette skal være fullt ut oppnåelig for aktørene i den norske anleggsnæringen å tilpasse seg.

Det er flere årsaker til at Vegvesenets varslede innskjerping av kravene er positivt. For det første vil dette kunne være et viktig element i seriøsitetsarbeidet. Det vil kunne være med på å sikre at de mest seriøse vinner frem. Dessuten vil det være med å bygge opp under fagarbeideren, og være med på å sikre en viktig kompetanseoverføring i de enkelte selskapene og bransjen som helhet, samtidig som det vil kunne være med på å gi Vegvesenet enda bedre kontroll på hvilken kvalitet på produktet de får.

Ikke minst vil dette også være et viktig aspekt i rekrutteringsarbeidet. Bruken av fast ansatte vil kunne stimulere flere til å velge en vei inn i anleggsyrket, ved at virksomhetene blir nødt til å knytte til seg en større andel av fast ansatte i egen stab. Som en del av nye kravene er det også aktuelt med en innskjerping i bruk av lærlinger, som igjen vil være med å forsterke dette.