Kari Thunshelle

Nytt stort forskingsprosjekt om miljøvennlig rehabilitering

SINTEF skal sammen med Boligbygg gjennomføre et nytt stort EU-prosjekt i H2020 rundt miljøvennlig rehabilitering av boliger. Nå inviterer de bransjen til dialogmøte for å fortelle om prosjektet.

Prosjektet, som har fått navnet «4Rin EU- Robuste&Reliable technology consepts and business models for triggering Renovation of Residential buildings in EU», har oppstart i oktober i år og går over fire år.

I prosjektet er det satt mål om rehabilitering av boliger med 60 prosent redusert energibruk, 15 prosent lavere kostnader, liten innvirkning for beboerne, rask montasje/bruk av prefabrikkerte elementer, god informasjonsflyt, effektiv produksjon, lav risiko og derigjennom utvikle en god businessmodell. I tillegg vil man fokusere på bruk av BIM.

Prosjektet har også med seg utvikling av følgende aktuelle teknologier:

* Prefabrikkerte fasader med tekniske installasjoner

* Plug and play energi "HUB", for varme/kjøling

* Optimalisering for bruk av solvarme/PV og varmepumpe

* Rehabilitering til PH-nivå eller bedre

Det er tre lokale demo case i prosjektet, og disse befinner seg i Norge, Nederland og Spania. I Norge gjelder dette Boligbyggs leilighetsbygg på Haugerud. Her skal man rehabilitere små 2-etasjes leilighetshus fra 1971 med åtte leiligheter.

- EU-prosjektet har en gitt ramme og partnere, men i tilknytning til prosjektet trenger vi en lokal arbeidsgruppe og noen som kan levere elementer til rehabiliteringen. Vi inviterer derfor næringen til dialogmøte 6. september hos SINTEF Byggforsk i Oslo i samarbeid med Byggevareindustriens Forening. Siden vi trenger elementer til prosjektet, ønsker vi å utfordre norske bedrifter til å tenke nytt sammen med oss mot elementproduksjon, se på gode prosesser og businessmodeller for kostnadseffektiv elementproduksjon for energieffektiv rehabilitering av boligbygg/leiligheter. Dette er ting jeg oppfatter bransjen også er opptatt av, så her er en fin anledning til å komme litt lengre, forteller Kari Thunshelle i SINTEF Byggforsk.

Hun håper bransjen derfor ser mulighetene som ligger i dette og tar kontakt.