Follotunnelen langs E6 i Vestby kommune i Akershus. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Åpner begge løpene på Follotunnelen på dagtid

- Arbeidene i Follotunnelen har i sommer gått etter planen. Det betyr at begge løp i tunnelen nå er åpne på dagtid, sier prosjektleder Thomas Kalleberg i Statens vegvesen.

Bakgrunnen for stengingen er det omfattende utbedringsarbeidet i tunnelen som pågår helt frem til sommeren 2017. Arbeidet vil gi trafikantene vesentlig tryggere innkjøringssoner, rømningsveger og enklere håndtering ved eventuelle ulykker. Arbeidet er del av den nasjonale planen for å oppgradere 200 tunneler i perioden 2015 til 2019.

-Arbeidene med å forsterke vegbanen og legge ny asfalt i tunnelen har gått etter planen i sommer. Vi kan derfor nå ha begge løp åpne på dagtid. Det vil forhåpentligvis bidra til å redusere køene betydelig i helgen og kommende uke, sier Kalleberg i en pressemelding.

Delvis stengt nattestid

Kalleberg forteller at det fortsatt gjenstår mye arbeid i og rundt tunnelen. Alle arbeidene skal først være ferdig neste sommer.

- Kommende uke skal vi starte arbeidet med å skifte lys i tunnelen. I tillegg pågår det en rekke andre arbeider, eksempelvis trekking av kabler og utbedring av rekkverk utenfor tunnelen. Vi jobber også fortsatt med etablering av nye kjørefeltsignal helt opp til Vestby nord. Det betyr at det fortsatt blir delvis nattestengt i tunnelen mellom kl. 21.00 og kl. 05.30, sier Kalleberg.

Kjøremønster endres fortløpende

Kalleberg forteller at man forsøker å holde trafikken på E6 og at det på natten til uken vil være toveis trafikk i ett løp gjennom tunnelen.

-Av erfaring vet vi at det kan oppstå farlige situasjoner om nettene når vi har trafikk så tett på de som jobber inntil vegen. Sikkerheten til arbeiderne er viktig for oss. Dersom vi opplever situasjoner som kan bli kritiske, vil vi lede trafikken om natten via fylkesveg 6 Oslovegen (gml E6), sier Kalleberg.

Trafikkulykker

Kalleberg forteller at det har vært noen trafikkulykker på E6 ved Follotunnelen i sommer.

- Heldigvis har det så vidt jeg kjenner til, ikke vært alvorlige personskader i disse ulykkene. Det er nødvendig å minne trafikantene på at de må redusere farten og være oppmerksomme, også fordi kjøremønsteret kan endre seg fra dag til dag. Påkjøring-bakfra ulykker skyldes ofte at man holder for høy fart og er uoppmerksom, sier Kalleberg.