Bettina Sandvin, leder for byggherreseksjonen i Statens vegvesen, deltok på et seminar i regi av Veidekke under Arendalsuka. Der kom hun med nyheten om at Statens vegvesen vil øke kravet til andelen egne ansatte i prosjektene.

Statens vegvesen vil heve kravet til egne ansatte

Statens vegvesen har et krav om 25 prosent egne ansatte i prosjektene. Nå ønsker de å heve dette tallet.

Dette kom frem under Arendalsuka hvor Veidekke arrangerte et seminar som satte søkelyset på hvorvidt entreprenørene skal satse på fast ansatte fagfolk eller innleie.

Under debatten kunne Bettina Sandvin, leder for byggherreseksjonen i Statens vegvesen, røpe at de nå ønsker å øke kravet til andelen egne ansatte

- Vi har snakket om dette en stund, men vi har ikke satt noe nytt tall fordi vi ønsker å komme frem til det i samarbeid med bransjen, sier Sandvin til Byggeindustrien.

Hun mener det er fornuftig å øke kravet til egne ansatte trinnvis slik at entreprenørene får tid til å omstille seg.

- Det er et ønske fra vår side å sørge for en utvikling der andelen egne ansatte økes, sier Sandvin.

Gir bedre kontroll

Hun mener økt krav til egne ansatte gir Statens vegvesen mer orden og kontroll i prosjektene og peker blant annet på at det vil gi byggherre bedre oversikt over kompetansen som finnes i prosjektene, over arbeidsforhold og hva de ulike firmaene representerer. Sandvin tror også flere egne ansatte vil gi bedre prosjekter.

- Statens vegvesen er opptatt av at produksjonen skal være trygg, kostnadseffektiv og med god kvalitet. Hvis vi skal få dette til så er vi avhengig av kompetanse på alle nivåer, sier hun.

Positiv BNL-leder

BNL-leder Jon Sandnes er meget positiv til at Statens vegvesen nå signaliserer at de vil øke andelen egne ansatte i prosjektene.

- I seriøsitetsbestemmelsene vi har laget sammen med Fellesforbundet og KS, som er rettet mest mot bygg men som også kan overføres til anlegg, foreslår vi 40 prosent fagarbeidere og sju prosent lærlinger. Jeg synes det er naturlig at også Statens vegvesen ønsker å øke fra dagens 25 prosent, sier Sandnes

Han håper Statens vegvesen strekker seg langt.

- Jeg mener den 40 prosenten som vi har lagt oss på for bygg også er en god rettesnor for anlegg. Dette er fullt mulig å få til, men bransjen trenger et spark i baken, understreker BNL-lederen.

- Byggherre som tar ansvar

LO-leder Gerd Kristiansen er også glad for at Statens vegvesen nå tar initiativ til å øke andelen egne ansatte i prosjektene.

- Det er positivt at Statens vegvesen nå ønsker å heve andelen egne ansatte. Det vitner om en byggherre som tar ansvar og som ser at hvis bedriftene skal klare å levere kvalitet så må det være en stamme med fast ansatte, sier hun.