I forbindelse med Arendalsuka inviterte Veidekke til seminar i Pollen P-hus som selskapet har bygget i fjellet. Fra venstre konsernsjef Arne Giske i Veidekke, Hege Schøyen Dillner, konserndirektør i Veidekke, LO-leder Gerd Kristiansen, Bettina Sandvin, leder for byggherreseksjonen i Statens vegvesen og BNL-leder Jon Sandnes.

- Egne fagarbeidere er grunnlaget for Veidekkes suksess

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke er bekymret over at omfanget innleid arbeidskraft øker. Under Arendalsuka satte selskapet temaet på agendaen.         

Hvordan kan vi sikre at vi får kompetente og motiverte medarbeidere i bygg- og anleggsbransjen, og skal vi ansette fast eller basere oss på innleie av fagfolk? Det var spørsmålet Veidekke stilte da selskapet torsdag inviterte til seminar under Arendalsuka.

Bekymret
Veidekke-sjef Arne Giske sier til Byggeindustrien at problemstillingene rundt ansettelsesforhold er et veldig samfunnsaktuelt tema som de mener det er viktig å sette på agendaen. Han er oppriktig bekymret over at byggenæringen går i en retning med økt grad av midlertidighet, og han må konstatere at den norske fagarbeideren oftere og oftere utkonkurreres av rimeligere innleid arbeidskraft med langt dårligere ansettelsesvilkår.

- Bygg og anleggsnæringen har opplevd en formidabel vekst de siste årene, men det er et stort gap mellom de offentlige investeringene og i hvilken grad vi greker å utdanne våre egne fagarbeidere. Det er naturlig at dette gapet må dekkes av ressurser og mennesker som ikke bare har sitt utgangspunkt i Norge, men det er bekymringsfullt at det også skaper en arena for useriøsitet, ikke bare på skatteunndragelse og sosial dumping, men hele registeret av kriminalitet, sier Giske.

Viser til eget selskap
Veidekke-sjefen mener den eneste måten å bygge en kompetent og seriøs norsk byggenæring er å satse på fast ansatte fagarbeidere. Han trekker frem eget selskap som har en lang historie med fokus på stor egenproduksjon meg egne ansatte.

- Det sier seg selv at det å ha en stamme av egne selvstyrte motiverte fagarbeidere er grunnlaget for suksess. Det er det som er gullet vårt og stammen i Veidekke, og det er dette som gjør at vi kontinuerlig kan satse på nye lærlinger, sier Giske.

Modellen blir utfordret
Han må imidlertid erkjenne at modellen Veidekke praktiserer blir utfordret hver eneste dag.

- Jeg er bekymret for den sosiale dumpingen og alt som skjer rundt useriøsitet, og jeg er bekymret over at vi ikke i enda større grad greier å utdanne våre egne fagarbeidere i Norge.

Heldigvis skjer det veldig mye positivt, ikke minst i forhold til de store byggherrene som begynner å ta grep i form av myndighetskontroll og kundekrav.

Får ros av LO-lederen
Tematikken rundt innleid arbeidskraft engasjerer også LO-sjef Gerd Kristiansen. Hun sier Arne Giskes meninger om fast ansatte er som søt musikk i ørene.

- Veidekke-direktøren sier det veldig godt når han trekker frem at bygging av en bedriftskultur med fast ansatte er noe av det viktigste man gjør fordi det gjør noe med kvaliteten på tjenestene de gir kundene. Dette er jeg veldig enig i, sier hun til Byggeindustrien.

Produktivitet og verdiskapning
Gerd Kristiansen er tydelig på at trygge faste jobber ikke er en brems for bedriftene.

- Fast ansatte generer produktivitet og verdiskapning for bedriften og for landet vårt, mener hun.

LO-sjefen innrømmer at hun er generelt er bekymret for norsk arbeidsliv.

- Dessverre ser vi en utviklingen der faste ansettelser er truet og midlertidigheten øker. Uønsket deltid er utbredt og mange arbeidsgivere blir mer og mer kreative rundt ansettelsesforhold, sier Kristiansen.

31 år med trygghet
Under seminaret kom også Odd-Andre Olsen, hovedtillitsvalgt i Veidekke, med innspill rundt hvilke gevinster faste jobber gir til både selskapet og den ansatte.

- Jeg har jobbet 31 år i Veidekke og har vært fast ansatt hver eneste dag. Det har gitt meg en trygghet som jeg mener vi også må gi ungdommen vi rekrutterer. Vi må ha håndverkere med kompetanse fordi vi har en arbeidsform som tilsier at vi skal være selvgående, sier han.

Avhengig av kompetanse
Odd-Andre Olsen får støtte av Hege Schøyen Dillner, konserndirektør i Veidekke.

- Vi har komplekse prosjekter hvor vi skal levere de beste innovative løsningen til våre kunder i samspill med andre faggrupper. For å klare disse prosjektene trenger vi å bygge kompetanse over tid og ha disse menneskene i organisasjonen, sier hun.