LO-leder Gerd Kristiansen, finansminister og Frp- leder Siv Jensen og Ap-nestleder Hadia Tajik under onsdagen seminar i Arendal, «Hele folket i arbeid-bare en illusjon?" Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpi

LO-lederen mener regjeringen kaster folk ut i ledighet

– Regjeringen kaster folk ut i arbeidsledighet, sier LO-leder Gerd Kristiansen. – En grov påstand, svarer finansminister Siv Jensen (Frp).

LO og Arbeiderpartiet har lenge etterlyst en mer aktiv politikk fra regjeringen i møte med arbeidsledighet. Men under en debatt om temaet i Arendal onsdag, gikk LO-lederen et skritt lenger, da hun hevdet at regjeringens politikk «kaster folk ut i arbeidsledighet».

Utsagnet fikk finansministeren til å reagere:

– Å si at vi kaster folk ut i arbeidsledighet er en svært grov påstand som jeg ikke hadde ventet fra LO-lederen. Noe av det viktigste vi gjør, er å legge til rette for at det skapes nye arbeidsplasser, sa Jensen.

– Går ikke an å si

NHO-leder Kristin Skogen Lund fikk et bekreftende svar fra Kristiansen da hun fulgte opp i debatten med å spørre om LO-lederen virkelig mente det hun sa.

– Jeg ble veldig overrasket, utdypet Skogen Lund overfor NTB etter debatten.

– Jeg skjønner ikke hvordan Gerd kan si noe sånt. Jeg har stor respekt for henne, men dette går det ikke an å si. Alle jobber jo for å løse utfordringene. Jeg forstår det ikke, rett og slett, sier en hoderystende NHO-leder.

– Min måte å snakke på

Kristiansen sier til NTB at hun står inne for budskapet, selv om hun kunne formulert seg annerledes.

– Jeg kan godt beklage at jeg sa det med de ordene, men det er nå min måte å snakke på. Og jeg mener at regjeringen har et ansvar for at vi har mange arbeidsledige. Tiltakene virker ikke for den enkelte. Skattelettelser gir mer i lommene til bedriftseierne, men det fører ikke til lavere ledighet, sier LO-lederen.

Ingen nye jobber

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier til NTB at hun langt på vei deler Kristiansens syn.

– Nå er det jo en forskjell på aktivt og med vilje å kaste ut noen i arbeidsledighet, og det å føre en politikk som er så passiv at folk blir kastet ut i ledighet. Jeg mener at det siste er tilfelle, og det er også slik jeg forstår at LO-lederen tenker, sier Tajik.

Siv Jensen viser på sin side til at ledigheten er i ferd med å flate ut, og at det også er andre nøkkeltall som peker i positiv retning.

– Det er for tidlig å heise flagget. Men Arbeiderpartiet må snart slutte med dette snakket om krise, sa finansministeren.

Tajik er ikke beroliget

– Regjeringen overselger budskapet om at ledigheten flater ut. Faktum er at den er høyere enn i fjor, og fortsatt på sitt høyeste på 20 år. Det store problemet er at det ikke er skapt nye jobber de siste to årene. Til sammenligning ble det skapt 45.000 nye jobber i året under Stoltenberg-regjeringen, sier Ap-nestlederen.