Pendlerutfordringen

Skattedirektør Hans Christian Holte har nå vært ute og forsikret at etaten i tiden fremover vil intensivere kontrollene rundt selskaper som ikke betaler pendlerutgifter til sine ansatte. Dette er positivt, og forhåpentligvis vil dette kunne være med på å hindre den skeive konkurransen vi ser i deler av anleggsmarkedet.

I Norge er det forhandlet frem gode ordninger der arbeidsgiver dekker kost, losji og et visst antall hjemreiser når man jobber ute på et prosjekt og bor på brakka som pendler. Den senere tiden har flere utenlandske selskaper innrettet seg slik at man slipper å betale denne utgiften. Arbeidsgiver har i disse tilfellene sikret seg en ordning der de ansatte får fast bopel i nærheten av den midlertidige anleggsplassen. Da unngår man disse utgiftene, og stiller med en stor fordel i anbudskonkurransene. Når man bruker dette smutthullet i regelverket sparer man selvsagt store utgifter og kan drifte langt billigere enn konkurrentene som opererer etter reglene i fellesoverenskomsten. Dette er selvsagt meget uheldig, og det er ikke rart flere norske aktører har vært høyt på banen og påpekt urimeligheten rundt dette.

Det er flere som har bedt myndighetene ta affære, og nå ser det ut til at Skattedirektoratet virkelig har bestemt seg for å stramme grepet. Hans Christian Holte sier til Dagens Næringsliv at det nå er mulig for selskaper å tilpasse seg slik at arbeidstagere ikke får de pendlertilleggene de har krav på, og at de skal nå skjerpe sine rutiner på dette området. Nå må man bevise at arbeiderne virkelig har bostedsadresse hvor det blir hevdet, og at man reelt ikke bor et helt annet sted. Dette vil kreve innsats fra myndighetene, men det vil også åpenbart kunne gi resultater. Med en grundig sjekk vil man garantert finne ut at flere jukser seg frem til å drive anleggene billigere. Dermed vil en økt kontrollvirksomhet både kunne avdekke de som driver på siden av regelverket og ikke minst forhåpentligvis virke preventivt ved at aktørene ikke går inn på slike ordninger fremover.

Med Skatteetaten sterkere på banen vil Arbeidstilsynet også definitivt ha bedre kort på hånden når de skal håndheve regelverket.

Nå er det viktig at signalene fra skattedirektøren virkelig følges opp ute i etatene. Gjør man det, kan vi oppleve at konkurransen blir mer rettferdig og at enkelte utenlandske selskaper må jobbe på en annen måte. At denne typen konkurransevridende effekter gjør en forskjell er det liten tvil om. Utgiftene rundt pendlerordningen er betydelige, og ved å kutte kostnader her stiller man selvsagt langt sterkere i konkurransen. Det er flere norske selskaper som har tapt store og mindre jobber den senere tiden i sterk konkurranse med nye aktører – noe som også har bidratt til permitteringer og oppsigelser. Det er derfor meget viktig at det nå tas tak i denne saken. Vi håper Skatteetaten og Arbeidstilsynet også fremover vil kunne vise til konkrete eksempler hvor man har avdekket selskaper som har omgått regelverket. Setter de inn nok ressurser vil det skje.