Administrerende direktør Øystein Nordal i Agathon Borgen, snart Backe Romerike, er midt inne i et spennende jubileumsår.

Agathon Borgen fyller 80 år og endrer navn

Men den tradisjonsrike Kløfta-entreprenøren, som fra høsten av blir omdøpt til Backe Romerike AS, har ingen planer om å la feiringen ta helt av i jubileumsåret.

Agathon Borgen AS

Omsetning 2016: 510 millioner kroner

Antall ansatte: 67

Eierforhold: 100% eid av Backe entreprenør Holding AS

Hovedkontor på Kløfta

Bedriften har lærlingeordning innenfor betong og tømrerfaget

Administrerende direktør: Øystein Nordal

Bytter høsten 2016 navn til Backe Romerike AS

– Det er mye å gjøre om dagen, så det blir med en kakebit på byggeplassen for å feire jubileet. Det er full fart og mange spennende prosjekter i gang, så vi satser på å bli her i 80 år til, sier administrerende direktør Øystein Nordal som likevel lover at jubileet blir markert litt ekstra på julebordet i slutten av november.

- Og tirsdag i neste uke skal vi ha et kombinert allmøte og kick-off i forhold til navnebyttet, legger han til.

Helt siden 1936 har Agathon Borgen AS vært å finne i handelsregisteret på Kløfta, den da 23 år gamle gründerspiren Agathon tok sykkelen fatt for å nå kundene sine.

Med murerredskapene på bagasjebrettet og en sterk arbeidsmoral la han grunnlaget for det som i dag er en solid 80 år gammel entreprenørforretning med prosjekter som blir lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt.
Begynnelsen
Når Agathon Borgen AS dette året feirer 80 år kan de være stolte av å ha satt et solid fotavtrykk på Romerike, der de har bidratt med bygging av boliger, barnehager, eldrehjem, skoler, idrettsanlegg og til og med en kirke. 23 år gamle Agathon hadde nok vært ganske fornøyd dersom han kunne forutse hva han startet da han støpte grunnmurer til låvene på Romerike i etterkrigstiden.

At bedriften fortsatt har kontoret sitt sentralt beliggende på Kløfta er en selvfølge for Nordal.

– Agathon var en nøysom mann med god økonomisk sans, som var opptatt av å bygge opp tillitt hos kundene og de ansatte. Det er prinsipper vi fortsatt styrer etter. Vi merker godt konkurransen fra riks-entreprenørene her på Romerike men vi er konkurransedyktige på pris, har tillitt i markedet og har dyktige håndverkere som gjør at vi takler konkurransen godt, forteller han.

– Den eneste ulempen, har vært at mange i området tror vi fortsatt sykler rundt og murer grunnmurer, det har vi merket litt effekten av i konkurransene om de største prosjektene i området, sier han.

Løsningen ble å bytte navn og derfor blir Agathon Borgen AS fra høsten av å se som Backe Romerike AS.

– Det er jo litt vemodig å gi slipp på navnet etter så mange år, men vi har behov for å vise at vi også er en av de store gutta i bransjen.

48 år som leder
Agathon drev selv selskapet i 48 år frem til han som 71-åring solgte til Terje S. Backe og firmaet ble en del av det som i dag er BackeGruppen.

– Å være en del av et større konsern gir oss mulighet til å påta oss store jobber. Et godt eksempel på dette er Fet Datasenter som vi i år har overlevert til Digiplex. Det var et stort prosjekt, med kontraktsverdi på ca. 500 millioner kroner som vi utførte i arbeidsfellesskap med søsterselskapet vårt Backe Oppland AS, som holder til på Gjøvik.

– Det skjer mye spennende i regionen vår for tiden, og vi vil jo selvfølgelig gjerne bidra i utviklingen. Vi er veldig opptatt av å beholde vår sterke lokale forankring, for vi ser på den unike kunnskapen vi har om Romerike som et klart konkurranse fortrinn. Vi har jo bygget for folk her i 80 år nå og de liker oss enda, så noe gjør vi vel riktig, ler Nordal og mener flere prosjekter i porteføljen står som solide bevis på at bedriften gjør mye riktig.

Futurebuilt

I 2015 bygget de blant annet Granstangen skole på Furuset i Oslo som er et av forbildeprosjektene i Oslo Kommunes futurebuilt-program. Futurebuilt har som mål å redusere byggenes klimagassutslipp i et livsløpsperspektiv.

– Dette prosjektet ga oss verdifull erfaring i en tid der miljøhensyn bare blir viktigere og viktigere. Granstangen skole er et bygg for neste generasjon, både med tanke på bruken som en veldig moderne skole, og rent byggteknisk. At det i tillegg ble nominert til Statens Byggeskikkspris var jo ren bonus, sier han.

Denne erfaringen har 80 åringen tatt med seg hjem til Romerike, for øyeblikket er de i gang med å bygge leiligheter på Råholt, Fetsund og Jessheim, Svømmehall på Årnes, sykehjem og barnehage på Blaker, sykehjem på Løvenstad og lagerbygg på Gardermoen.