Søster Mathildes gate 27/29

To nye blokker med 66 leiligheter føyer seg inn i rekken av ferdigstilte boliger på gigantområdet Vestparken i Lørenskog.

FAKTA

Søster Mathildes Gate 27/29

Prosjekttype: Bolig

Sted: Lørenskog

BRA: 4467 kvm

Byggherre: Selvaag Bolig

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum: 101 mill kr eks. mva

Arkitekt: HRTB (forprosjekt). BAS Arkitekter (detaljering)

LARK: Grindaker

Rådgivere: RIB: Djerving (tidl. Kjell Ludvigsen) l RIBr: Egil Berge l RIG: Grunnteknikk l RIV: Norsk Teknisk Installasjon l RIE: H/S Elektro l RIAku: Rieber prosjekt l Råbygg: Loe Betongelementer l Prosjektleder tekniske fag: Itech

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Loe Betongelementer l Armering: Armeringssenteret l Gulvsliping: Betotec l Himling: BBM l Parkett: Bo Andren l Bærestål: BT-stål l Branntetting og brannisolering: Brann & Sikkerhetsforum l Tredører: Dooria l Lås og beslagsarbeider: Dorma Norge l Branndører og brannporter: Firesafe l Elektro: H/S Elektro l Gulvsparkling/A-plan: Gauksås Gulvstøp l Gulvbelegg: Gulv og sparkel l Peler: Kynningsrud l Kjerneboring og betongsaging: Mimax l Malerarbeider: Malermesterne l Rør og ventilasjon: Norsk Teknisk Installasjon l Byggvarme: Naboen l Kjøkken og garderobe: Norema l Tekking: Nortekk l Heis: Otis l Badekabiner: Part AB l Riggutstyr og brakker: Ramirent l Fasadeplater: Swisspearl Nordic l Rekkverk: Sagstuen l Blikkenslager: Sigfred Berntzen & sønn l Fuging: Øyan & Schie Fuging l Vinduer: Norgesvinduet

Boligprosjektet Søster Mathildes gate 27/29 består av 66

leiligheter fordelt på to hus. Prosjektet er en del av Vestparken, som er et større utbyggingsfelt ved Skårersletta og Gamleveien sentralt i Lørenskog kommune. Området er opparbeidet med gressplener, beplanting, gangveier, lekeplasser og parkanlegg. Boligene ligger et steinkast fra Lørenskog storsenter (Triaden) og med kort reiseavstand til både Oslo sentrum og Lillestrøm.

Selvaag Bolig er byggherre, og byggene er oppført en i totalentreprise av Veidekke Entreprenør. HRTB er byggherres arkitekt i utviklingsfasen og står for design, materialvalg og rammesøknad, mens BAS Arkitekter har stått for detaljeringen for entreprenøren.

Skal bygge over 1000 nye boliger

Med disse nyeste leilighetene i Søster Mathildes gate 27/29 har Selvaag Bolig totalt bygget 605 boliger på Vestparken.

– Dette prosjektet er det siste vi bygger her på området, men vi eier også tomta nord for Vestparken som for tiden er under detaljregulering. Her er det regulert 85.000 kvadratmeter TBRA som vil gi plass til 1000-1100 leiligheter, sier prosjektsjef Tor Even Bakke i Selvaag Bolig.

De 66 leilighetene er fordelt på to bygg fra fem til seks etasjer over en felles parkeringskjeller med heis direkte opp til leilighetene. Leilighetene varierer i størrelse fra toroms på 45 kvadratmeter til fireroms på 129 kvadratmeter.

Byggestart var i mars 2015 og innflytting i den første blokken skjer i slutten av august 2016. Den andre blokken ferdigstilles i slutten av november.

Selvaag Bolig kan melde om god interesse for prosjektet og at 64 av 66 boliger i skrivende stund er solgt. – Kjøperne er hovedsakelig fra Oslo og Romerike, og det er god aldersmessig spredning – fra unge til godt voksne, sier Bakke.

Tomtas beskaffenhet

De to boligblokkene er bygget på en gammel parkeringsplass, hvor grunnforholdene hovedsakelig består av leire ned til fjell. Byggene er fundamentert på peler direkte på fjell.

– Grunnarbeidene gikk veldig greit. Det var ikke så langt ned til fjell som vi hadde fryktet, det stoppet på 17 meter, sier anleggsleder Gunhild Hanto Samer i Veidekke Entreprenør.

Konstruksjon og fasade

Byggene er tradisjonelt konstruert, hvor råbygget er satt opp med prefabrikerte betongelementer og stål. Etasjeskillere består av hulldekker, isolasjon og påstøp for gulvvarme. Fasadene består av tegl og sementfiberplater, og det er trepanel inne på balkongene. Alle leilighetene har romslige balkonger, med tremmegulv og rekkverk i glass og stål.

Utfordringer på høyder

Alle leilighetene er utstyrt med baderomskabiner. – For å ivareta kravene til universell uforming har det vært stort fokus på høyder, slik at badegulv, trapper og balkonger ligger på samme nivå, sier prosjektleder Jens Petter Hansen i Veidekke Entreprenør.

Energi, varme og ventilasjon

Leilighetene har sentralanlegg med balansert ventilasjon, i tillegg til vannbåren gulvvarme. Sistnevnte gjør at leilighetene får større plass da man unngår radiatorer. Leilighetene har også ekstra takhøyde på 2,6 meter og ekstra store vindusflater.

God HMS

Veidekkes prosjektleder Jens Petter Hansen er svært godt fornøyd med gjennomføringen og resultatet av prosjektet.

– Det har gått på skinner hele veien, og samarbeidet både med byggherre og underentreprenører har vært veldig bra. Vi opplever stor grad av tillit fra byggherre, og føler at dette prosjektet er et eksempel på at øvelse gjør mester. Mange av oss har jobbet sammen på boligprosjekter tidligere og tar med oss erfaringene fra forrige prosjekt, sier Hansen – og fortsetter:

– Vi bruker ofte de samme underentreprenørene, noe som gjør at ting går lettere og at vi oppnår bedre kvalitet, sier Hansen.

Han påpeker også at entreprenøren er svært fornøyd med HMS-statusen med null skader.

Anleggsleder Gunhild H. Samer fremhever at bruken av egne fagarbeidere også har vært en suksessfaktor:

– Vi har i all hovedsak brukt egne tømrere, murere og forskalingssnekkere i stedet for innleie. På den måten får vi bedre kontroll, og våre egne folk er flinke til å si fra hvis det skulle være noe. Vi har også hatt med lærlinger både på tømring, mur og forskaling, sier hun.

Utomhus

Utvendig har blokkene i Søster Mathildes gate 27/29 grøntarealer med beplantning av busker og trær. Det er både private områder tilknyttet leilighetene på bakkeplan samt fellesarealer. Det går en «grønn tråd» gjennom hele området, og selv om det er et urbant preg med boligblokker på rekke og rad, er det romslige arealer med beplantning, lekeplasser og gangveier.

– Vi opplever at det Selvaag bygger er gjennomprøvde og gode løsninger. Under byggeprosessen har vi dessuten hatt flere informasjonsmøter og byggeplassbesøk for kjøperne, og det ble godt mottatt, avslutter prosjektleder Jens Petter Hansen.

Entreprenøren bygger for tiden også Wendts Hage på Vestparken, for Thon Eiendom.


Flere prosjekter