Spikkestadkvartalene BT 1

Foto: ZentuvoFoto: ZentuvoFoto: Zentuvo

Med jernbanestasjonen på Spikkestad i Røyken, som nærmeste nabo, har AF Bygg Oslo satt opp en boligblokk med næringslokaler, som kan bli det første av mange i området

FAKTA

Spikkestadkvartalene BT 1

Sted: Spikkestad i Røyken kommune

Prosjekttype: Omsorgsboliger og selveierleiligheter

Bruttoareal: 5.300 kvm

Byggherre: Spikkestadkvartalene Bolig KS

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktssum eks mva: 82 millioner kroner

Arkitekt: Arkietektgruppen Drammen

LARK: Sweco

Rådgivere: RIB grunn og ByFy: Høyer Finseth l RIB prefab: Kynningsrud l RIE: Elektroforum l RIV rør: Hurum Rør l RIV vent: Bjerke ventilasjon l RIAku: By Akustikk l RIBr: Fokus Rådgivning l RIG: Albert Ølnes

Underentreprenører og leverandører: Rør: Hurum Rør l Elektro: Elektroforum l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Grunnarbeid: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Peling og spunting: Seierstad Pelemaskiner l Betongarbeider: Stenseth & RS Entreprenør l Prefab: Kynningsrud Prefab l Branntetting: Firesafe l Oppmåling: Solli & Hoff Oppmåling l Tømrer: GST Byggmontering l Vinduer og fasadeglass: Norgesvinduet Bjørlo l Tredører: Dooria l Ståldører: Lande Mek. Verksted l Aluminiumsdører og rekkverk: Sagstuen l Blikkenslager: Sigurd Fossli l Taktekker: Hesselberg Tak l Maler: Malermester Buer Drammen l Byggtapetserer: Oslo Tapet og gulvbelegg l Kjøkken og garderobe: Studio Sigdal Drammen l Lås og beslag: Certego l Himlingsarbeider: Akustikk Innredning l Parkett: Parkettpartner l Badekabiner: Part l Mur, puss og flis: Mjøndalen Mur og Puss l Garasjeporter: Montering-Service Norport l Gulvstøp: Gaukås Gulvstøp l Bodvegger: Garantell l Stillas: Christiania Stillas l Heis: Kone l Kjerneboring: Trond Solvold Vedlikeholdsservice l Utomhus: Uteanlegg l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Kran og teletruck: Nordic Crane Øst l Byggheis og utstyrsleie: Cramo l Avfallshåndtering: Norsk Gjenvinning l Epoxy kjeller: Oslo Epoxybelegg

Spikkestadkvartalet byggetrinn 1 er skoleeksempelet på fortetting nær kollektivknutepunktene. Endestasjonen for flere av lokaltogene i Oslo ligger rett ved siden av der Spikkestadkvartalene Bolig KS (bestående av H. Strøm Eiendom, AF Gruppen og Nedre Buskerud Boligbyggelag) nå har fått oppført et bygg bestående av omsorgsboliger og selveierleiligheter. Og det verserer store planer for en storstilt utbygging rundt stasjonen. Med togforbindelse til Oslo og en kort biltur til Drammen eller Follo, har området absolutt potensiale.

– Foreløpig har vi opsjon på området om å bygge totalt 180 boliger, men det er ikke detaljprosjektert noe ennå. I utgangspunktet har vi opsjon på tre bygg inkludert dette, i tillegg har vi opsjon på ytterligere områder øst for det første kvartalet, men det er markedet som bestemmer takten, forteller eiendomsutvikler Morten Keiserud i AF Eiendom til Byggeindustrien.

– Dette er en viktig del av det Røyken kommune vil gjøre på Spkkestad med knutepunktutvikling. De jobber også med et torg og et kulturbygg i enden av stasjonsområdet, og det er planer om å bygge et kjøpesenter på tomten ved siden av bygget vårt. Men dette er vi ikke involvert i, forklarer han.

Byggetrinn 1 er derimot noe AF Gruppen i aller høyeste grad er med på, både på byggherresiden og som entreprenør.

Tidlig inne

– Vi var tidlig inne med byggherre. Da fikk vi planlagt slik at meste var klart før vi begynte. Det er en stor fordel å se på sjakter og planløsninger sammen i forhold til utfordringer vi vanligvis støter på, og kunne ta grep så vi ikke fikk disse. Selve byggeprosessen gikk veldig fint, sier prosjektleder Thomas Willumsen Dalene hos entreprenøren AF Bygg Oslo til Byggeindustrien.

– Vi kom i gang med råbygget når vi skulle, og var ferdig med prosjektering når råbygg var oppe. Det er en god indikator på hvordan prosjektet vil gå, legger han til.

Dalene forteller om et prosjekt hvor alt har gått bra. Med byggestart i februar 2015, og ferdigstillelse to måneder før bygget ble overlevert i juni i år.

40 leiligheter

Bygget består av totalt 40 leiligheter, fordelt på 27 omsorgsboliger og 13 selveierleiligheter. Grunnen består av leire, og det er pelet med betongpeler til fjell. Bærekonstruksjon består av betongelementer i bærende vegger og tak/dekker, med enkelte vegger med stålsøyler og dragere.

Fasadeveggene er i hovedsak bygget med isolert bindingsverk, men med enkelte vegger i betong som er isolert utvendig med mineralull. Utvendig vegger har puss, sementplatekledning og trefasade, med innslag av betong.

Under bygget er det bygget en parkeringskjeller, og der er det lagt til rette for ytterligere byggetrinn.

I byggets første etasje er det en kontordel på den ene siden og omsorgsboliger på den andre. I tillegg til et kafeområde med storkjøkken og et fint uteområde mot jernbanen. I etasjene oppover er det omsorgsboliger i den delen av bygget som ligger lengst vekk fra jernbanen, mens det i delen mot jernbanen og i toppetasjen er selveierleiligheter.

Godt samarbeid

Han roser samarbeidet med de andre aktørene på prosjektet, og blant annet både byggherre og arkitektene i Arkitektgruppen Drammen.

– Dessuten vil jeg trekke frem de lokale aktørene vi har hatt med oss på prosjektet; Hurum Rør og Elektroforum fra Hurum og GST Byggmontering fra Spikkestad. I tillegg har vi hatt med kjente aktører som Kynningsrud og Kaare Mortensen, to solide aktører som vi har jobbet mye med tidligere også, sier Dalene.

Han påpeker at dette er et mindre prosjekt med en prosjektadministrasjon på fire på byggeplassen. Dalene forteller at det har ført til at de ansatte må se litt bredere på sine oppgaver, selv om prosessene ellers er like.

Infrastruktur

Prosjektet ligger som sagt rett ved jernbanen, og det har ført til at man må ta noen flere hensyn enn vanlig.

– Som for eksempel å sørge for riktig vakthold og ta hensyn reglene til Jernbaneverket, blant annet sektorbegrensning for kran. Vi håndterte dette bra, men det kan være kostbart for byggherren. Vår utfordring har vært å planlegge med og informere Jernbaneverket, forteller prosjektlederen.

– Ellers er det byggherren som har levert alt av infrastruktur utenfor selve bygget. Det betyr at de blant annet har levert alt av veier, mens vi har koordinert arbeidet, forklarer Dalene.

Planen er at bygget skal varmes opp av fjernvarme, men foreløpig er det ingen som leverer dette på Spikkestad.


Flere prosjekter