Sjøkanten senter

– Det er ikke så ofte vi kan løfte betongelementene rett fra båt og inn på byggeplass, sier prosjektleder Inge Børve i Block Berge Bygg. 

Fakta

Sted: Harstad

Prosjekttype: utvidelse av eksisterende handlesenter + parkeringshus.

Areal: 19.600 kvm nye butikklokaler og 7400 kvm parkeringshus.

Prosjektkostnad: 315 millioner eks. mva. Inkluderer også rehabilitering av eksisterende senter.

Byggherre: Verkstedveien Eiendom (Coop Nord).

Prosjekt- og byggeledelse: OHP.

Arkitekt: JAF Arkitektkontor.

Hovedentreprenør og prefabentreprise: Block Berge Bygg.

Konsulenter: RIB: Prefab Design I RIBr: BrannCon I RIG og miljø: Multiconsult I Regulering: Areal+.

Underentreprenører for Block Berge Bygg: Peling: Seabrokers = Betongarbeid: TotalBetong I Rullebånd: Kone I Heis: Heis1 I Diverse stålarbeid: Harstad Stålmontasje ITak på senterdel: Lett-tak I Utvendige vinduer og dører: Hubro Hansen.

Byggherrestyrte entrepriser: Rør og ventilasjon: Entek Harstad I Elektro: El. Installatøren I Bygningsmessige arbeider innvendig: Byggteam Harstad I Porter, rullegitter: Industrimontasje I Innvendige glassfasader og rekkverk: Nord-Norsk Aluminium I Utomhusarbeider: Harstad Maskin I Kuldetekniske anlegg: Kuldeteknisk I Lås og beslag: Låseservice I Miljøsanering, overvannsledning m.m: SP-Maskin I Flisarbeider: Flisekompaniet I Membran og asfalt i parkeringshus: Nord Vei & Anlegg I Diverse betongarbeider: Altibygg I Profilering/skilting: Rek-mont I Utleie: Ramirent og Byggesystemer I Byggrengjøring: Rentex Harstad I Oppmerking parkering: Vegmerkeren I Profileringsskjermer: Easy Touch I Avfallshåndtering: HRS Miljø I Sikkerhet i byggeperioden: NOKAS.

Block Berge Bygg AS har hatt hovedentreprisen ved prosjektet Sjøkanten senter i Harstad som nå er utvidet med knappe 20.000 kvadratmeter nye butikkarealer og et parkeringshus på drøye 7000 kvadratmeter.

Block Berge Bygg har deltatt i utviklingen av prosjektet og hatt entreprisen på lukket råbygg som, med unntak av takelementer fra Lett-Tak, består av prefabrikkerte betongelementer produsert ved selskapets fabrikk på Klepp. Alle elementene er transportert med båt til mottakskai helt inntil prosjektet.

– Båttransport bidrar til at vi blir konkurransedyktige også i nord. Vi bør få med 1500 tonn elementer i en leveranse, men det stiller selvsagt krav til at vi har mulighet til mellomlagring enten på kai eller byggeplass, sier Børve.

Han kan fortelle at Block Berge Bygg som en følge av nedgangen i markedet i Rogaland, har fokusert mer på jobber i Nord-Norge og på øst-landet. Selskapet har nå prosjekter i både Harstad, Tromsø, Hammerfest, Lofoten, Bardufoss, Sørreisa, Oslo og Lillestrøm.

Kjente aktører for byggherre

I tillegg til råbyggentreprisen har Block Berge Bygg hatt ansvaret for noen utvalgte fagområder ved Sjøkanten senter, blant annet peling, heis, rullebånd, lett-tak og RIB. OHP AS har styrt prosjektet på vegne av byggherren Coop Nord og har blant annet hatt ansvaret for tekniske entrepriser.

Prosjektleder Kurt Rønning i OHP er godt fornøyd med gjennomføringen og sluttresultatet og sier valget av Block Berge Bygg som hovedentreprenør i stor grad var basert på tidligere erfaringer.

– Block Berge Bygg er en profesjonell aktør som leverer god kvalitet. De ga oss også et kostnadsmessig gunstig tilbud og en effektiv måte å bygge på, sier Rønning som også er fornøyd med at det har vært svært lite tillegg i prosjektet.

Tar ansvar

Ifølge Inge Børve i Block Berge Bygg er det en bevisst strategi å prøve å unngå diskusjoner knyttet til tilleggsarbeider.

– Vi har et motto som sier at «vi tar ansvar» og det legger vi mye i. Blir vi enige om en pris, så strekker vi oss langt for at den prisen skal gjelde også ved sluttoppgjøret. Det er viktig med forutsigbarhet for kundene, sier han.

Hovedentreprenøren har for øvrig hatt en kontrakt i prosjektet på 163 millioner kroner eks. mva.

Gode lekkasjetall

Børve forteller videre at de ved Sjøkanten senter har fått være med på å utvikle prosjektet med et prefabkonsept han mener både gir et rimelig, vedlikeholdsvennlig og energieffektivt bygg.

– Vi gjorde målinger av tettheten i bygget og fikk et lekkasjetall på 0,17. Ved kjøpesentre er kravet at det skal ligge på under 1,5. Med andre ord blir det et veldig tett og energieffektiv med betongelementer, sier Børve.

Tomt som ikke fantes

Det tok cirka 1,5 år fra Block Berge Bygg startet sine arbeider til prosjektet sto ferdig. Hovedentreprenøren kom til en ferdig opparbeidet tomt, som i utgangspunktet ikke eksisterte.

– Tidligere var det sjø der bygget står i dag. Før vi kom inn i prosjektet ble det ble slått ned spuntvegger og fylt i masser fra sjøen. På toppen ligger to meter sprengstein.

Bygget står på peler til fjell og vi gikk for prefabrikkerte dragere og hulldekker med påstøp som gulv på grunn, forteller Børve.

Det er Gjøvik-baserte JAF Arkitekter AS som har tegnet nybygget. Arkitekt har valgt fasader i sort slipt larvikitt, kombinert med hvit prikkmeislet betong. Betongfasadene blir brutt opp av et stort glassparti i forbindelse med hovedinngangspartiet.

Rehabiliterer eksisterende

Sjøkanten senter i Harstad ble bygget for cirka 25 år siden. Ifølge Kurt Rønning i OHP er nybygget et resultat av Coop Nord sitt ønske om å få inn store aktører som JULA og XXL, i tillegg til behovet for større lokaler for eksisterende OBS-butikk.

Frem mot 1. november skal også rundt 6000 kvadratmeter i eksisterende handlesenter rehabiliteres slik at hele senteret vil fremstå som nytt og moderne til julehandelen braker løs.

– Vi investerer cirka 315 millioner kroner i nybygg og oppgradering av eksiterende senter. I tillegg kommer det en betydelig sum som leietakerne legger i sine arealer, opplyser Kurt Rønning. 


Flere prosjekter