Ris skole

Ris skole, august 2016. Totalentreprenør: NCC Construction AS Arkitekt: Archus Arkitekter ASRis skole, august 2016.Ris skole, august 2016Ris skole, august 2016. Totalentreprenør: NCC Construction AS Arkitekt: Archus Arkitekter ASRis skole, august 2016Ris skole, 2016.Ris skole, august 2016Trappeoppgang Ris skole, august 2916Ris skole, august 2016Ris skole august 2016Den nye hovedinngangen ligger mellom hovedbygningen fra 1922 til venstre og nybygget.Ris skole, august 2016Ris skole, august 2016Gymsalen på Ris skole, august 2016Nybygget på Ris skole, august 2016Ris skole, august 2016Fra første etasje i nybygget der det er nedgang til elevenes kantine i kjelleren i det gamle hovedbyggetRis skole, august 2016De to trapperommene i det gamle hovedbygget er tilbakeført så langt det har vært mulig.Fra et av undervisningsrommene i nybygget.Det var utfordringer knyttet til nybygget som ligger vegg-i-vegg med den nye gang- og sykkelveien som Seltor bygde samtidig for Statens vegvesen.Skolen har to gymsaler, begge ble bygget opp igjen fra grunnen av og modernisert. Også dusj- og garderobeanlegget i kjelleren fikk moderne kvaliteter.Den nye hovedinngangen ligger mellom hovedbygningen fra 1922 til venstre og nybygget til høyre.Bygningsmassen på Ris skole ligger som en skjerm mot Ring 3. Tomta er på 24 mål og inneholder mange store trær som ikke måtte skades i løpet av prosjektet.Nybygget er på ca. 3.100 kvadratmeter og inneholder foruten læringsarealer også administrasjon og personalrom.
Pål

Ungdomsskolen på Vinderen i Oslo er utvidet med et tilbygg. Men de største utfordringene lå i en omfattende rehabilitering av eksisterende bygningsmasse med bevaringsverdige elementer.

FAKTA

Ris skole

Sted: Oslo

Prosjekttype: ungdomsskole

Bruttoareal: 9.400 kvadratmeter

Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF

Totalentreprenør: NCC Construction

Kontraktsum eks. mva.: 190 millioner kroner

Arkitekt: Archus Arkitekter

Byggeledelse: T2 Prosjekt

LARK: Norconsult

Rådgivere: RIB eksisterende del: Bjørnstad Prosjektering / RIB ny del: Ingeniørene Seim & Hultgreen l RIG: Sweco Norge l RI Energi, RIBfy, RIAV og utvendig VA: Asplan Viak l RIBR: Roar Jørgensen l RI VVS: DeltaTek l RIE: Rådgiverhuset

Underentreprenører og leverandører: Rør: GK Rør l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Installatøren Fredrikstad l Gassanlegg: Ivar Lærum l Riving: Øst-Riv l Grunnarbeider / utomhus: Håkanes Maskin l Heis: Starlift l Prefab råbygg: Spenncon l Stål rehab: SOAS Construction l Mur, puss, teglmuring og flislegging: Murmestrene Fjeldheim & Knudsen l Lås og beslag: TrioVing l Festemidler: Motek l Radonsikring: Radonmannen l Gulvstøp: Fron Betong l Ferdigbetong: Norbetong l Armering: Celsa Steel Service l Avfallshåndtering: Norsk Gjenvinning l Vinduer bygg A-C: Bykle Vinduer l Solavskjerming duk: Solskjermingsgruppen l Gulvsparkling: Euro Gulv l Glassfasade/ vinduer, bygg D: Bolseth Glass l Yttertakselement: Ringsaker Takelementer l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Oppforingsgulv / Nivellsystem: ParkettPartner l Kjerneboring: Mimax Asfalt og Betong l Maling: LG Mal l R. Bygg: Karbonfiberforsterking l Byggtapetserer, gulvbelegg, sportsgulv, parkett: Kjærnsmo l Systemhimling: System 1 l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Blåseisolering: Norsk Husisolering l Foldevegg: Saxi Produkter l Auditorium: Sana Bygg l Tredører: Jeld-Wen Norge l Røykventilasjon: Bramo Glass og Klima l Nedgravde avfallscontainere: EnviroPac l Ståldører: Daloc l Innv. trevinduer bygg D: Time Interiør l Taktekking: Takpartner l Heisplan: Liftboy – løfteinnretning scene l Tømmerarbeider bygg D, 3. et.: Noveta l Trapper og rekkverk: Sias l Sceneteppe: Notto Tekstil l Innsamling FDV: Venator l Oppmåling: Asker Oppmåling

Ris skole består av flere bygninger oppført i flere ulike

perioder. Hovedbygget – i nybarokk – er i bærende tegl. Det sto ferdig i 1922, og er tegnet at den anerkjente arkitekten Kristian Biong. Mot sør ble et mellombygg og et idrettsbygg lagt til sidefløyen i 1936. Det siste byggetrinnet sto ferdig i 1957. Hele bygningsmassen har fredede fasader og vinduer. For få år siden var Ris skole gjennom et såkalt klimaskjermprosjekt, og fikk da rehabilitert både tak og fasader. Disse er derfor ikke med i 2016-rehabiliteringen.

Totalt omfatter prosjektet et nybygg på 3.300 kvadratmeter og innvendig rehabilitering av 6.100 kvadratmeter. Byggeledelse har vært ved T2 Prosjekt, mens totalentreprenør NCC Constructions kontrakt med byggherre Undervisningsbygg har en verdi på 190 millioner eks. avgifter. Undervisningsbygg kostnadsramme er på 463 millioner kroner inkl. avgifter.

Videreført

Archus Arkitekter har hatt ansvaret for omprosjektering av eksisterende arealer og det nye tilbygget. To gamle paviljonger ble revet, og etter anbefaling fra Byantikvaren skulle tilbygget på tre etasjer videreføre den eksisterende og verneverdige strukturen og ble derfor lagt i nordøstre del av den totalt 24 mål store eiendommen.

I glassgangen som forbinder de to byggene ligger nå den nye hovedinngangen. Foruten resepsjon består første etasje i tilbygget av administrasjon, personalrom, helsetjenester og et auditorium. I andre etasje finner vi spesialrommene, mens tredje etasje består kun av læringsrom. Tilbygget har passivhusstandard, mens resten av bygningsmassen tilfredsstiller energiklasse B. Skolen er nå dimensjonert for 630 elever.

– Opprinnelig var prosjektet planlagt med skole i drift. Det ville vært krevende å gjennomføre. En av de største utfordringene var at skolen skulle bygges samtidig som Statens vegvesen skulle bygge en gang- og sykkelvei mellom skolen og Ring 3, sier Undervisningsbyggs prosjektleder Pia Sylvie Berg.

Undervisningsbygg begynte planleggingen allerede i 2009. – Men da anbudet skulle ut valgte vi å forkaste mye av det som var utført av prosjektering, og la heller ved FKOK (Felles Kravspesifikasjon for Oslo kommune), foruten plantegninger, lydkrav, branntegninger, tilstandsrapporter og utomhusplaner. Så ble det opp til entreprenørene å planlegge på nytt. Det var et smart trekk, sier Berg.

Lite råteskader

– Vi var spente på om det var råte- eller fuktskader i det konstruktive. Det var det lite av, bortsett fra et enkelt sted på taket som måtte forsterkes noe. Ellers fikk tilkomst og logistikk mye fokus. Vi var klar over at Seltor skulle i gang for Statens vegvesen med gang- og sykkelveien, og at Vann- og avløpsetaten skulle legge om rørsystemet. Nå på slutten ble det også satt i gang et boligprosjekt i Ris skolevei som vi ikke visste om. At det var tre-fire prosjekter som skulle bruke den smale Ris skolevei på samme tid var en utfordring. Det skapte ganske mye koordineringshodebry, forteller Eirik Bredesen, prosjektleder i NCC Construction.

NCC overtok prosjekteringsgruppen, og videreførte enkelte av de konseptene som lå i prosjektet.

– Men vi forkastet også en del og begynte på nytt, spesielt på de tekniske anleggene som ligger i de eksisterende arealene, i tillegg til en del plassbesparende tiltak. I samarbeid med Undervisningsbygg ble det også noen endringer i utomhusanlegget slik at det nå er mer helhetlig og robust, sier Bredesen.

Alt ble fjernet

Hovedbygget ble strippet helt ned innvendig; inventar, himlinger, tekniske anlegg og de eksisterende gulvene ned til bærende konstruksjoner. Det var lav himlingshøyde i hele kjelleren i hovedbygg samt i deler av gymsalbygget. Løsningen ble en omfattende jobb med å senke gulvene ved å grave ut med minigravere.

– I gymsalbygget var det garderober med knapp ståhøyde og dragere på kryss og tvers. Takhøyden er økt med 80 centimeter. Vi gravde oss altså vesentlig lenger ned – vi traff også på fjell som måtte pigges – for å kunne isolere og bygge opp nye dekker. Heldigvis hadde bygningsmassen mange angrepspunkter, den er totalt 230 meter lang. Det betød at vi kunne drive med dette samtidig som arbeidet med riving av paviljongene og oppføring av tilbygget pågikk, sier Bredesen.

I tillegg til å finne en del gamle fundamenter i grunnen, og noe mer forurensede masser enn antatt, måtte også en gammel trafo flyttes og det måtte etableres nye trafotraseer. I egen regi har NCC gjort alt innvendig tømrerarbeid, klimaveggen i tilbygget, betongkonstruksjoner, innvendige himlinger og tradisjonelt tømrerarbeid.

– Vi har hatt en bra dialog med Byantikvaren om farger og materialvalg, og uttrykket i den gamle skolegården der absolutt ingen av trærne måtte bli ødelagt eller berørt. Generelt skulle vi ikke røre fasader og vinduer, men det ble allikevel besluttet å bytte noen av vinduene. Begge de gamle oppgangene med håndløpere i hovedbygget er videreført så langt det lar seg gjøre, forteller Bredesen. – Nå det gjelder rehabilitering er viktig å være ydmyk for det eksisterende, og samtidig streve for å oppnå et moderne uttrykk.

– Utomhusarbeidet ble omfattende. Det blir bane med tartandekke og kunstgressbane. Også en bane for volleyball og basket er på plass. Det er også planlagt en Tuftepark, som blir tilgjengelig for alle. Området blir en ressurs for lokale klubber, sier Berg.

– Når vi tenker tilbake på hvor trangt det var med innkjøringen, som tre aktører var avhengige av, så har det gått utrolig bra. Vi har hatt en svært god kommunikasjon med Statens vegvesen og med Seltor, der det handlet om å tilpasse seg hverandre. Alle varemottak måtte planlegges nøye, hele tiden med et kontinuerlig fokus på HMS. Så har vi da heller ikke registrert ulykker eller nestenulykker, sier Bredesen om logistikkutfordringene i prosjektet.


Flere prosjekter